Vitaminler serisinden bir yazı ile karşınızdayım. Bu yazımda sizlere bahsetmek istediğim vitamin B6 vitamini yani pridoksin vitaminidir.

Pridoksin vitamini B grubu vitamini olduğu için suda erir ve vücutta depolanmaz. Ayrıca ısıya karşı duyarlıdır. Yani pişirme sırasında B6 vitaminin değeri azalmaktadır. Protein metabolizması için önemli bir koenzim görevi gören bir vitamindir. Sinir ve bağışıklık sisteminin çalışmasında görev alır.

B6 vitaminini birçok gıdadan temin edebiliriz. Hayvansal ve bitkisel gıdalarda protein ile birlikte bulunur. Yumurta sarısı iyi bir B6 vitamini (pridoksin) kaynağıdır. Yumurta sarısı dışında tahıllarda iyi bir B6 vitamini kaynağıdır. Fakat rafine tahıllarda rafinasyon işlemi sırasında B6 vitamini kaybolmaktadır. Ve daha sonra rafine olan ürüne eklenmez. O yüzden tam tahıllar B6 vitamini açısından zengin gıdalardır. Ayrıca et, tavuk eti, karaciğer gibi gıdalarda bu vitamin açısından önemlidir.

Her bir vitaminin vücudumuzda farklı bir görevi vardır. Dengeli ve yeterli beslenmeyle vücudumuzdaki vitamin dengesini korumalıyız ki hastalıklara davetiye çıkarmayalım.

Kaynak1: Megep Gıda Teknolojisi, Vitamin ve Mineraller, Ankara, 2015.

Kaynak2: Applegate L., Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, Çev. Haydar Özpınar, İstanbul Tıp Kİtabevi, İstanbul, 2011.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle