Tarçın çok eski yıllardan beri kullanılan bir baharattır. Günümüzde de neredeyse her mutfakta bulunur. Güçlü bir kokusu vardır. En çok kullandığımız baharatlardan biri olan tarçının ‘Faydaları nelerdir? Nerelerde kullanılır?’ Gelin hep birlikte bakalım.

Tarçın, cinnamomum cinsindeki bitkiden elde edilir. Bitkinin dalları, mantar ve parankima dokusu sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğu kurutulur. Ve böylece çubuk tarçın olarak adlandırdığımız tarçın elde edilir. Çubuk tarçının öğütülmüş hali de toz tarçın olarak kullanılır. Ağaç kabuğundan elde edilen bir baharat olarak bilinir.

Tarçın; kalsiyum, magnezyum ve demir mineralleri açısından zengin bir baharattır. Ayrıca lif içeriği de yüksektir. Tarçının etkilerine baktığımızda; kan şekerini düzenlediği, antioksidan ve antibakteriyel etkiye sahip olduğu ve cilt sağlığına iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Hem toz halinin hem de kabuk halinin bulunması kullanım alanının artmasını sağlar. Sütlü tatlılarda, ekmek ve pastacılık ürünlerinde kullanımı yaygındır. Tarçınlı su, tarçın çayı, tarçın yağı şeklinde de tüketmek mümkündür.

 

 

Kaynak1: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.

Kaynak2: Güldemir O., Işık N., Tatlara Tat Katan Kabuk: Tarçın (Osmanlı Mutfağındaki Yeri), 1. Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu (Osmanlı Mutfak Kültürü), Bilecik: Bilecik Şeyh Edebalı Üniversitesi Yayınları, 2010, s. 311-334.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle