Gıdaların korunmasında bazı organik asitler önemlidir. Bu organik asitler gıdalarda pH’ı düşürerek gıdanın içinde bulunan veya dışarıdan bulaşma ile gelen mikroorganizmaların çoğalmasını engeller ve gelişimini sınırlar.

Asetik asit de koruyucu olarak kullanılan organik asit çeşitlerindendir. CH3COOH kimyasal formülüdür. Diğer bir ismi ise etanoik asittir. Etil alkolün asetaldehit ile muamelesi sonucunda elde edilir.  Halk arasında ise sirke asidi olarak bilinir. Sirke içerisinde %5-8 arasında asetik asit bulunur. Sirkenin keskin kokusunu ve sahip olduğu ekşi tadını asetik asit verir.

E260 koduyla kodlanmıştır.  Günlük kullanım miktarı ile ilgili bir sınırlama yoktur. Fakat kullanımına dikkat etmek gerekir. Deriyi tahriş edebilir.

Etin olgunlaştırılmasında, sebze konservelerinde, soslarda, mayonezde, turşularda ve bebek mamalarında kullanılır. Kullanım alanı sadece gıda ile sınırlı değildir. Tekstilde, eczacılıkta, kozmetikte kullanım alanları mevcuttur.

 

 

Kaynak: Türk Gıda Kodeksi

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle