Ekmek vazgeçilmez gıda maddelerimizden biridir. Fırından yeni çıkmış sıcak bir ekmeğe kim hayır diyebilir ki… Peki, ekmeği böldüğünüz zaman sünme olayına ya da liflenmeye denk geldiniz mi hiç? Bu duruma ekmekte rope hastalığı adı verildiği biliyor musunuz? Nedir bu sünme olayı, neden oluşur? Gelin hep birlikte bakalım.

Ekmekte Rope Hastalığı

Ekmekte karşılaşmış olduğunuz sünme olayına ekmekte rope hastalığı adı verilmektedir. Bir başka deyişle lif hastalığıdır. Bacillus subtilis ve Bacillus licheniformis bakterileri bu hastalığa sebep olmaktadır.

Bacillus bakterileri doğada; toprakta, suda bulunabilir. Tuza karşı oldukça dayanıklıdırlar ve optimum 30-55 °C arasında ürerler. Sporla çoğalan çubuk şeklindeki bakterilerdir. Ekmek içinde bu bakterilerin sporları varsa ekmeğin içinin bakterinin üreme sıcaklığına soğumasıyla birlikte çoğalmaya başlarlar. Çoğalırken ekmekteki besin maddelerini kullanırlar. Bunun sonucunda koku maddeleri (olgun veya geçmiş kavun kokusu) oluşur ve ekmeğin içi yapışkan hale gelir. Liflenme görülür. Renk olarak da sarı-kahverengi bir renk oluşur.

Peki bu bakteri ekmeğe nasıl bulaşır?

Kalitesiz, kötü saklanmış, çok rutubetli unlarda bu bakteriye rastlanır. Kullanılan undan ise ekmeğe geçer. Un dışında su, maya, kullanılan alet ve ekipmandan da ekmeğe geçebilmektedir. Liflenmiş ekmek tüketime uygun değildir. Bacillus bakterileri insanlarda kramplara, mide bulantılarına ve kusmaya sebep olabilmektedir. Üreticilerin ham madde alımlarına ve ham maddelerin saklanma koşullarına, temizliğe, ekmeğin pişme kriterlerine dikkat etmeleri gerekir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle