Dondurarak muhafaza etmek mevsiminde olmayan meyve ve sebzeleri tüketmek amacıyla kullandığımız saklama yöntemlerinden biridir. Belki de en çok kullanılan yöntemdir. Kullanımda pratiklik sağlamak amacıyla da kullanılan bir yöntemdir.

Dondurarak muhafaza etmenin prensibi gıdaların içinde var olan suyun (mikroorganizmalar tarafından kullanılabilen suyun) dondurulmasıdır.  Bu yöntemde mikroorganizmalar tamamen ölmez. Bazı mikroorganizmalar canlı kalır fakat faaliyetleri (gelişimleri ve çoğalmaları) durur.

Dondurma işlemini evde yapabildiğimiz gibi hazır dondurulmuş gıda olarak da alabilmekteyiz. Hazır dondurulmuş gıda alırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bu konuyla ilgili olarak aşağıdaki yazılarımızı okumanızı tavsiye ederim.

Evde dondurma işlemi yapacaksak da ham maddenin taze olmasına dikkat etmeliyiz. Yıkama, ayıklama gibi ön işlemleri titizlikle yapmalıyız. Ve hızlı dondurmak önemlidir. Küçük porsiyonlar halinde dondurmak daha iyi olur. Dondurucuya uygun kaplar kullanmalıyız. Derin dondurucularımızı ağzına kadar doldurmamalıyız. Başka bir önemli nokta da çözündürme işlemidir. Dondurucudan çıkan gıdalar buzdolabında çözündürülmelidir. Ve çözündürülen bir gıda tekrar dondurulmamalıdır. En kısa sürede tüketilmelidir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle