Nasıl Üretilir’ in bu bölümünde birçok kişi için vazgeçilmezler arasında yer alan kahveden bahsetmek istiyorum. Kahve kahvaltıdan sonra, yemekten sonra yok öğle arasıydı yok işe başlamadan derken günün her saatinde severek tükettiğimiz bir içecektir. İçerken hiç merak ettiniz mi bu kahve çekirdekleri nasıl elde ediliyor?

Kahve çekirdeği, kahve ağacında bir çiçek olarak yetişmeye başlar. Beyaz çiçekli ve hoş kokulu bir ağaçtır. Tropik iklimlerde yetişir. Oluşan meyve ise salkımlar halinde olduğundan kiraza benzetilir. Olgunlaşan meyve erguvan kırmızısı bir renk almaktadır. Her meyvede iki tane çekirdek bulunmaktadır. Bu çekirdekler boyuna bir çizgi ile çukurlaşmış, sulu ve lifli bir öz içindedir.

İlk olarak olgunlaşmış olan meyveler toplanır. Toplama işlemi elle ya da dalı sıyırarak yapılmaktadır. Ardından meyve ile çekirdeğin ayrılması kısmına geçilir. Bunun için iki yöntem vardır: kuru ayırma ve yaş ayırma. Kuru ayırmada; meyveler temizlenir, kalite, renk ve büyüklüklerine göre ayrıldıktan sonra güneş altında kurumaya bırakılır.  Yaş ayırmada ise; meyveler su dolu tanklarda yıkanır, kahvenin çekirdeğinin etrafındaki koruyucu tabakanın yumuşaması sağlanır. Ardından özel bir makine yardımı ile kabuk ve çekirdek ayrılır. Büyüklüklerine göre sınıflandırılır ve fermantasyona bırakılır.

Her iki yöntemden biri ile ayırdıktan sonra kavurma işlemine geçilir. Tat ve aroma oluşması açısından önemli bir işlemdir. Yeşil olan çekirdekler kavurma işlemi ile birlikte kahverengine dönüşmektedir. Renk değişiminin yanı sıra tat ve aromada ortaya çıkmaktadır. Uygulanan sıcaklık ve süreye göre değişik tat ve aromalar oluşur.

Ardından kahve çekirdekleri soğutulur ve öğütülür. Öğütme işleminde belirlenecek olan boyut kahvenin son kullanım şekline bağlı olarak değişir.

Öğütülen kahve seçilen ambalajlara göre ambalajlanır ve depolanır. Ambalajlanan kahvenin bize ulaşması ile de afiyetle içilir.

 

Kaynak: Bilişli A., (2018) Özel Gıdalar (3.baskı). İzmir: Sidas Medya.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle