Bugün sizlere önemli bir süt ürününden bahsetmek istiyorum: kefir. Bazılarının ‘ıyy’ yaptığını duyar gibiyim. Umarım yazıyı okuduktan sonra bir kez daha düşünüp sevmeye çalışırsınız.

Araştırmacılar, kefirin Kafkas Dağları’ndan çıkan bir ürün olduğunu söyler. Eskiden Kafkas halkı sütü, hayvan postlarından yapılan tulumların içerisinde mayalarmış. Sürekli olarak mayalanmış sütün bir kısmını alıp yerine taze süt koymuşlar. Mayalamadan haftalar sonra karnabahar şeklinde yapılar oluşmuş. Kefirin ilk oluşum zamanı bu şekilde olmuştur.

Kefir, kefir tanelerinin süte ilave edilmesiyle elde edilir. Asidik ve alkolik fermantasyonların oluştuğu süt ürünüdür. Kefir taneleri beyaz-sarımtırak renkte, karnabahara benzer yapıdadır. Şekilleri düzgün değildir ve suda erimezler. Tanelerin etrafı bakteri ve mayalardan oluşan polisakkarit bir yapı ile çevrilidir. Bu yapı içerisindeki laktik asit bakterileri ve mayaların sütü fermente etmesiyle laktik asit, CO2 ve az miktarda alkol ve aromatik maddeler oluşur. Oluşan bu maddeler kefirin kendine has olan ekşimsi tadını, mayamsı lezzetini, köpüren yapısını ve diğer duyusal özelliklerini belirler.

Kefir taneleri inek, koyun, keçi sütlerine ilave edilebilir. Ve taneler kendini iyileştirerek tekrar kullanılabilir.

Kefirin besin değeri yüksektir. Süt içerisinde oluştuğu için sütteki besinleri barındırır. Yararlı bakteriler ve mayaların yanında vitamin, mineral ve esansiyel aminoasitleri de içerir. Kolaylıkla sindirilebilir. Antimikrobiyal özellik gösterir ve bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Probiyotik bir besindir. Ayrıca probiyotik besinler ile ilgili linkteki yazıdan bilgi edinebilirsiniz.

https://www.gidanotlari.com/probiyotik-ve-prebiyotik-nedir/

İçerdiği bileşenler sayesinde sağlık üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır. Her yaştan insan tarafından tüketilmelidir. Tadını ekşi bulup tüketmekten kaçınmayın. İçerisine meyveler koyup severek tüketebileceğiniz hale dönüştürmeye çalışın.

Sağlıcakla kalın.

Kaynak:

  • Karatepe P., Yalçın H., (2014) Kefirli Sağlık, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. Der., 4(2):23-30.
  • Yüksekdağ Z., Beyatlı Y., (2003) Kefir Mikroflorası ile Laktik Asit Bakterilerin Metabolitik, Antimikrobiyal ve Genetik Özellikleri, Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 1(2):49-69.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle