‘Probiyotik içerir’ kavramı birçok yerde karşımıza çıkmıştır. Peki nedir probiyotik? Probiyotikler ne işe yarar? Probiyotik ve prebiyotik aynı anlama mı gelmektedir? Prebiyotik ve probiyotik arasındaki farklar nelerdir? Hep birlikte bakalım.

Probiyotik ve prebiyotik farkı nedir?

Probiyotikler, sağlık üzerinde olumlu etkiler gösteren canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır. Probiyotik ürün ise, ürünün içerisine bu mikroorganizmalardan katıldığını ifade eder. Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar laktik asit bakterileridir. Bunlardan en çok kullanılanlar Lactobacillus ve Bifidobacterium türleridir. Yoğurt, kefir ve diğer fermente ürünlere ilave edilmektedir.

Probiyotik mikroorganizmalar, patojen (hastalık yapan) mikroorganizmaların azalmasına yardımcı olur. Sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Ayrıca kabızlığa iyi gelir. Laktoz intoleransını hafifletir. Bağışıklığı güçlendirir. Fakat probiyotik mikroorganizmaların etki edebilmesi için bağırsak sistemine canlı olarak ulaşması gerekir. Bunun içinde gıda maddelerinin yeterli sayıda canlı probiyotik içermesi ve raf ömrü boyunca da canlı kalabilmesi gerekir.

Prebiyotikler ise, probiyotik bakterilerin gelişimini destekler ve sindirilemezler. Prebiyotikler kısa zincirli (oligosakkarit) karbonhidratlardır. Örneğin hindiba, yer elması, pırasa, buğday, soğan, kuru baklagiller, soya, sarımsak gibi bitkilerde doğal olarak bulunur. Ticari olarak ise polisakkaritlerin hidrolizi ile elde edilir. Şekerlerin sindirimi ve hazmı üzerinde etkilidirler.

Sonuç olarak probiyotik ve prebiyotiklerin gün geçtikçe ürünler içerisinde kullanımı ve takviye edici olarak kullanımı artmaktadır. Öncelikle bu mikroorganizmaları ve besinleri doğal olarak alabileceğimiz gıdalara yönelmeliyiz. Yani probiyotik içeren gıdaların tüketimini arttırmalı, prebiyotik olan doğal meyve sebzeleri tüketmeliyiz.

Kaynak: Sezen G. A., (2013) Prebiyotik, Probiyotik ve Sinbiyotiklerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Üzerine Etkileri, Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg., 8(3):248-258.