Gıdalarda kullanılan koruyucular dediğimiz zaman akla iki tane yaygın kullanılan koruyucu gelir. Bu yazımda sizlere bu koruyuculardan biri olan E211’den (sodyum benzoat) bahsetmek istiyorum. Yazıya geçmeden değinmek istediğim bir nokta var. ‘Koruyucu olan gıdaları hiç tüketmiyor musunuz?’ diye çok soru alıyorum. Hiç tüketmiyorum gibi bir söylem çok iddialı olur. Koruyucuların gıda sektöründe geniş bir kullanım alanı var. Bu da birçok üründe koruyucuların karşımıza çıkacağı anlamına geliyor. Oysaki koruyucu maddeye ihtiyaç duyulmadan üretim yapılabilen birçok proses var. Tüketici ihtiyaçları bu yönde değiştikçe ürün reçeteleri de değişecektir. Kısacası almış olduğum bir ürünün koruyucusuz bir alternatifi varsa ilk tercihim o üründen yana olur.

Sodyum Benzoat Nedir? Hangi Gıdalarda Kullanılır?

Sodyum benzoat koruyucu amaçlı kullanılan gıda katkı maddeleri arasında yer almaktadır. Kimyasal tuzdur. Özellikle küf ve mayalara karşı etkilidir.

Gıda, ilaç, kozmetik sektöründe kullanımı mevcuttur. Özellikle gıda sektöründe, asitliği düşük olan gıdalarda kullanımı daha çok. Gazlı içecekler, turşular, ketçap, konserve gibi gıdalarda kullanımı oldukça yaygındır. Belirlenen E kodu E211’dir. Türk Gıda Kodeksi ’ne göre kullanımı her gıdada farklı miktarlarda belirlenmiştir. Aşağıdaki linkten miktarlara ulaşabilirsiniz.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/06/20130630-4.htm

Sodyum benzoat, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Aldığınız hazır gıdaların birçoğunda kullanıldığını görebilirsiniz. Uygun maliyetli olması kullanılabilirliğini arttırmıştır.

Sodyum benzoatın izin verilen miktarlarda kullanılması sağlık açısından risk teşkil etmemektedir. Tabii bunu uzun vadede tükettiğimizi düşündüğümüz zaman farklı etkileri olabilir. Tükettiğimiz ürünlerde etiket okumayı alışkanlık haline getirirsek, ne yediğimizi/tükettiğimizi anlayabiliriz.

Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği