Ülkemizde kefir kadar çok tüketilmeyen fermente bir süt ürünüdür. Daha çok Orta Asya’da yaşayan Türkler tarafından tüketilmektedir. Çok uzun yıllardan beri var olan içecek türüdür. Özellikleri nelerdir? Hangi sütten yapılır? Gelin hep birlikte bakalım.

Kımız, kısrak sütünden elde edilen fermente bir üründür. Yani kısrak sütünün belirli koşullarda fermantasyona uğraması (mayalanması) sonucunda oluşur. Kendine has tat ve aroması vardır. Beyaz renklidir. Fermantasyonda etkili olan mikroorganizmalar laktik asit bakterileri ve mayalardır. Laktik asit bakterileri asit üretirken mayalar ise etil alkol ve karbondioksit üretir. İçerisindeki mikroorganizmaların etkisiyle ağızda burukluk hissi bırakır. Ayrıca içerisinde bulunan karbondioksit kımızın köpürmesini sağlar.

Fermantasyon süresindeki farklılıklar oluşan laktik asit, etil alkol ve karbondioksit miktarını etkiler. Bunun sonucunda zayıf kımız, normal kımız ve sert kımız elde edilir. Laktik asit ve etil alkol miktarı düşükse zayıf kımız olarak adlandırılır. Sert kımız da ise asit ve etil alkol miktarı çok yüksektir. Tüketim tercihi tüketicinin hoşlanacağı tat ve aroma ile kendini gösterir.

Başta da belirttiğim gibi ülkemizde çok tercih edilen bir içecek değildir. daha çok Kırgız, Kazak Türkleri tarafından tüketilir ve milli içecek olarak kabul edilir.

 

 

Kaynak: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, İzmir, 2018.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle