Günümüzde fonksiyonel gıdaların yeri oldukça büyük. Bu ürünlerin besin açısından zengin olması ve sağlığa faydası olan etkileri sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Fonksiyonel gıdalar içerisinde yer alan gıda ürünlerinden birisi de mikroalglerdir. Bu yazımda mikroalgler ile ilgili detaylı bir bilgilendirme yapacağım. Haydi o zaman başlayalım.

Mikroalg Nedir?

Algler, canlı organizmaların çok hücreli veya tek hücreli formu olan canlılardır. Boyutlarına göre makro ve mikro algler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bugün bahsedeceğim konu olan mikroalgler ise okyanus ve tatlı sular gibi çeşitli su ortamlarında yaşayan mikroorganizmalardır. Küçük bitkilere benzerler. İnsanlar tarafından çok eski zamanlardan beri gıda olarak tüketilmektedir. Birçok türünün karbonhidrat, protein, yağ ve besinsel değeri yüksek bileşenler bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda gıda sanayinde çeşitli kullanım alanları da vardır. Bu kullanım alanlarından bahsedelim biraz.

Mikroalglerin Gıda Sektöründeki Kullanım Alanları

Gıda sanayinde en fazla kullanılan mikroalgler; Cyanophyceae, Chlorophyceae, Bacillariophyceae ve Chrysophyceae’dir. Bu ürünler çeşitli amaçlarla kullanılabilmektedir. Özellikle gıdalarda renk verici madde kaynağı olarak kullanımı çok yaygındır. Mikroalglerden üretilen renk pigmentleri ise klorofil, β-Karoten, Fitosiyanin, Ksantofil, Astaksantin ve Fitoetitrosindir. Bu renk maddelerinin gıda sektörünün yanı sıra kozmetik, eczacılık ve tekstil sanayinde de kullanımı yaygındır.

Mikroalgler çeşitli ürünleri besin değeri yönünden zenginleştirmek amacıyla da kullanılmaktadır. Örneğin mikroalg kullanılarak üretilen bir ekmeğin normal bir ekmeğe göre daha besleyici olduğu belirtilmiştir. Veya muffin ve kraker gibi atıştırmalıkların üretiminde mikroalglerin kullanılmasıyla bu ürünlerin daha yüksek protein içeriğine sahip olduğu ortaya konmuştur. Fakat mikroalg kullanılarak üretilen ürünlerin renklerinin daha çok yeşile kaçtığı bildirilmiştir.

Gıda sektöründe kullanılan mikroalglerin gıdalar üzerindeki besin değerini olumlu etkilemesinin yanı sıra sağlık açısından da birçok olumlu özellikleri olduğu yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür. Bu faydalar ise kalp rahatsızlıklarını önlemesi, antioksidan özelliklerinin bulunması, antikanser, antiviral ve anti-inflamatuar etkilerinin olması bunlardan bazılarıdır.

Sonuç olarak gün geçtikçe artan insan nüfusuyla birlikte sağlıklı gıda ürünlerine olan ihtiyaçta artmaktadır. Bunları karşılayabilmek için kullanılan mikroalgler insan beslenmesinde ihtiyaç duyulan çoğu bileşikleri içermektedir. Bu sebeple gıda sektöründe mikroalglerin kullanımının yaygınlaştırılması ve bu konu ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Kaynakça

www.eufic.org

www.gidadernegi.org

İlter ve ark., 2017. Alglerden Elde Edilen ve Gıdalarda Doğal Renklendirici Olarak Kullanılan Pigmentler ve Fonksiyonel Özellikleri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(12): 1508-1515.

Uzuner S., Haznedar A., 2020. Fonksiyonel Gıda İçin Sağlıklı Takviye: Mikroalgler. Sinop Uni J Nat Sci 5 (2): 212-226.

 

 

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle