Herkese merhabalar, bu bölüm için seçtiğimiz ilk gıda salçaydı. Sizler merak ettiklerinizi sordunuz. Bizde yanıtladık. Salça ile ilgili birçok soru geldi ve çoğu benzer sorulardı. Haydi hep birlikte bakalım. Ayrıca buradakiler dışında merak ettikleriniz varsa yorumlarda sormayı unutmayın.

Salçada koruyucu katkı maddesi var mı?

En çok sorulan sorulardan bir tanesiydi. O yüzden bu soruyla başlamak istedim. Türk Gıda Kodeksi Salça ve Benzeri Ürünler Tebliği’ne göre salçada koruyucu kullanımı yasaktır. Pastörize edilir ve hijyenik şartlarda üretim gerçekleştirilirse koruyucu kullanımına gerek de kalmaz. He kullanan firmalar yok mudur? Elbette vardır. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamış olduğu taklit ve tağşiş listelerini takip edebilirsiniz.

Salçanın üretim aşamaları nelerdir?

Bu konudan ‘Salça Üretimi Nasıl Yapılmaktadır?’ adlı yazımda uzun uzun bahsetmiştim. Başlığın üzerine tıklayarak yazıya ulaşabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Salça neden küflenir?

Salça, neme maruz kaldığında havada bulunan küf miselleri yüzeye bulaşır ve orada gelişir. Kontamine olmuş kaşık kullanımı da küflenmeye sebep olur. Hijyenik olmayan şartlarda üretilen salçalarda da gözlenebilir.

Salçada küf oluşursa küflü kısım kesildikten sonra tüketilebilir mi?

En çok sorulan ikinci soruydu. Birçoğumuz küflü yüzeyi temizledikten sonra salçayı tüketmeye devam ediyoruz. Bu durum sağlığımızı riske atabilir. Çünkü küf miselleri salçanın içine yayılmış olabilir. Ve biz bunları gözle göremeyiz. Mikotoksin adını verdiğimiz bileşenler bazı küf türlerinin oluşturduğu zehirli maddelerdir. Bu maddeler salçanın iç yüzeyine yayılabilir ve biz tükettiğimizde sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz.

Salçada küf oluşumu nasıl engellenir?

Birkaç basit önlem ile küf oluşumunu en az düzeye indirebiliriz. İlk olarak salçayı küçük porsiyonlar halinde saklayın. Bu şekilde ağzı daha az açılmış ve daha az hava ile temas etmiş olur. Kullandığımız kaşıklar mutlaka temiz olmalıdır. Ve salçanın üzerini kapatacak şekilde zeytinyağı ilavesi yaparsanız hava ile temasını kesmiş olursunuz. Muhafaza koşullarına da dikkat etmek gerekir. Serin ve kuru alanlarda saklamalısınız.

Hazır salçalarda tuz kullanıyor mu?

Türk gıda Kodeksi ’ne göre belirli oranlarda tuz kullanımına izin vardır. Tuz kullanılmış ise etikette belirtilir.

Bebeklere 1 yaş öncesi salça verilir mi?

Domates alerjen bir gıdadır ve salça içerisinde tuz bulunabilir. Bu yüzden bebeklere 1 yaş öncesi önerilmiyor. Bebekler için özel olarak yapılan bebek salçaları sıkça bulunuyor artık. Tabi ki bu konuda danışacağınız kişi doktorunuz olmalıdır. Ek gıda süreci her anne için heyecanlı bir süreçtir. Her bebek farklıdır. Her ailenin dinamiği de farklıdır. Bu tür konuları doktorunuza danışarak karar vermek en doğrusudur.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle