Açıkta satılan baharatları, bitki çaylarını almayın diye birçok yerde uyarı görmüşsünüz, duymuşsunuzdur. Bunun sebebi mikotoksinlerdir. Bu yazımda sizlere genel olarak mikotoksinlerden bahsedeceğim. Daha önce bir mikotoksin türü olan aflatoksinden bahsetmiştim. İlgili yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.gidanotlari.com/aflatoksin-nedir/
Küfler birçok yerden gıdaya bulaşabilir. Oksijeni sever ve nemli ortamlarda iyi gelişirler. Gıdanın dışından içine doğru yayılarak çoğalırlar. Mikotoksin, bazı küf türlerinin oluşturduğu zehirli maddelerdir. 400 civarı mikotoksin bulunur. Aflatoksinler, okratoksinler, patulin, fumasinler bazı türleridir. Daha çok tahıllar, kuru yemişler, baharatlarda bulunur.
Mikotoksinler yaygın olarak bulunur. Mikotoksin oluşup oluşmadığı bakarak anlayamayız. Oluşan mikotoksinlerin uzaklaştırılması zordur. İlk baştan toksin oluşmasının engellenmesi gerekir. Biz tüketiciler de satın alırken, tüketirken ve evde muhafaza ederken dikkat etmeliyiz.
Kaynak1: Şık B., Mutfaktaki Kimyacı, Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul, 2018.
Kaynak2: Öksüztepe G., Erkan S., Mikotoksinler ve Halk Sağlığı Açısından Önemi, Harran Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi, 5(2) 190-195;2016.