Konserve gıdalar kullanım açısından bizlere oldukça kolaylık sağlar. Mevsiminde olmayan gıdaları rahatlıkla tüketiriz. Üstelik evde de yapma imkânımız var. Birçoğumuz hala evde konserve yapıyoruz değil mi? Peki ne kadar riskli olduğunun farkında mısınız? Yapmadan önce bir kez daha düşünün derim.

Sizlerden gelen sorulara cevap verdiğim ‘Merak Edilenler’ bölümünde bu haftanın konusu konserve gıdalar. Atladığım sorular varsa lütfen yorumlara yazın. Herkese iyi okumalar.

Botulizm nedir?

Uygun koşulları bulduğu zaman Clostridium botulinum bakterisinin sporları tarafından toksin üretir. Bu toksinden kaynaklı zehirlenmeye de botulizm denir. Nadir görülür ancak ciddi sonuçlar doğurur.

Konservelerin kapaklarının şişmesi yenmesine bir engel midir?

Bombaj yani kapaklarda şişme varsa bu tür konserveler tüketilmemelidir. Bombaj oluşmasının sebebi gaz üreten bakteriler olabilir. Bu bakterilere C.botulinum bakterisi de dahildir. Bu bakterinin toksinleri zehirlenmeye yol açabilir. C.botulinum bakterisinden başka bakteriler de gaz oluşturabilir. Fakat biz tüketiciler bunun hangisinden kaynaklandığını bilemeyiz. Ayrıca teneke kutuların da korozyona uğraması sonucunda hidrojen gazı oluşur. Ve bu da bombaja neden olur.

Konserve alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmeliyiz. Konserve kapaklarında delik, çizik veya herhangi bir hasar var mı diye kontrol etmeliyiz. Bu tür durumlar mikrobiyolojik açıdan risk oluşturur. Ayrıca sızıntı olup olmadığını da kontrol etmeliyiz. Bombajlı olan konserveleri almamalıyız.

Evde konserve yapmak neden tehlikeli deniliyor?

Bu durum diğer sorularda da bahsettiğim Clostridium botulinum bakterisinden kaynaklanıyor. Bu bakterinin sporları ısıya dayanıklıdır. Bir başka deyişle yeterince ısıl işlem uygulanmadığı takdir de bu bakterinin sporları çoğalır. Ve zehirlenmeye yol açabilir. Ölüm oranı yüksek olan bir zehirlenme türüdür.

Hermetik kapama nedir?

Konservecilikte, kapakların hava almayacak şekilde kapatılması işlemine denir.

Evde yapılan konservelerin ömrü ne kadardır?

Bu durum yapım aşamalarına, hangi gıdanın kullanıldığına ve muhafaza koşullarına göre değişkenlik gösterir. 6-12 ay arasında tüketmeye çalışın. Uzun süre saklanan ürünlerde besin, tat ve aroma kayıpları oluşabilir. Açıldıktan sonra da kısa süre içerisinde tüketin.

En çok sorulan soru: Siz konserve yapıyor musunuz?

Hayır yapmıyorum. Sağlık açısından ciddi derecede risk oluşturabilecek bir durum varken bunu göze alamam. Ayrıca meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek ilk tercihimdir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle