Bu yazıda gıda renklendiricilerinden bir tanesi ile daha tanışalım. Bugüne kadar Amarant (E123), Allura Red AC (129), Antosiyaninler (E163), Klorofiller (E140), Kurkumin (E100) gibi birçok doğal ve yapay renklendiriciler ile ilgili yazılar yazmıştım. Şimdi ise Azorubin adlı gıda renklendiricisinden bahsetmek istiyorum.

Azorubin, E122 koduyla kodlanmıştır. Karşımıza karmoisin ya da CI Food Red 3 gibi isimlerle çıkabilir. Gıdalara kırmızı renk veren bir katkı maddesidir. Yapay renklendiriciler sınıfında yer alır. Toz veya granül halde bulunabilir. Suda iyi çözünmesi kullanım alanlarını arttırır. Etanolde ise az çözünür.

E122 kodlu gıda renklendiricisi birçok alanda kullanılmaktadır. Gıda sektörüne baktığımızda; aromalı içeceklerde, sakızlarda, şekerlemelerde, dondurmalarda, yenilebilir buz ürünlerinde karşımıza çıkabilir. Diğer sektörlerde ise özellikle kozmetikte, ilaç sektöründe, oyun hamurlarında, temizlik ürünlerinde karşılaşabiliriz.

Azorubin, deri reaksiyonları ve çocuklarda hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı gibi problemlere sebep olabilir. Günlük alım miktarının 0-4 mg/kg olarak belirlendiğini göz önüne alırsak özellikle çocukların bu değeri aşması olasıdır. Çünkü genelde çocukların tercih ettiği ürünlerde kullanımları mevcut. Yaygın kullanımdan kaçınılması gerekir.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre Azorubin kullanılan ürünlerde katkı maddesinin adı ve kodu belirtildikten sonra ‘çocukların aktivite ve dikkatleri üzerinde olumsuz etkileri bulunabilir’ şeklinde bir ifade yer almalıdır.

 

 

Kaynak1: Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği

Kaynak2: Demirağ K., Uysal V., Renklendiriciler. (Ed. Tomris ALTUĞ). Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir, 2017, s.169-191.

Kaynak3: Büyükdere Y., Ayaz A., Gıdalarda Kullanılan Renklendiricilerin Sağlık Yönü: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Bes. Diy. Derg., 2016, 44:(2), s.169-177.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle