Zeytinyağı Akdeniz diyetlerinin vazgeçilmez yağ kaynaklarından biridir. Zeytin meyvesinden kimyasal bir işleme gerek duyulmadan elde edilir. Yeşilimsi-sarımtırak bir rengi vardır. Doğal hali ile tüketilebilir nitelikte bir yağ çeşididir. Daha önce zeytinyağı ile ilgili;

  1. Nasıl Saklanır?
  2. Naturel, Riviera ve Rafine Zeytinyağı Kavramları
  3. Üretimi Nasıl Yapılır?
  4. Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?
  5. Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?

gibi konularda yazılar yazmıştım. Bu yazıda ise zeytinyağının öneminden ve onu önemli kılan noktalardan bahsedeceğim.

Zeytinyağının temel bileşenleri yağ asitleridir. Bunun dışında yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri, fenolik bileşikler gibi önemli bileşikleri içerir.  Zeytinyağında bulunan yağ asitleri ortalama olarak şu şekildedir:

  • %76 tekli doymamış yağ asidi
  • %15 doymuş yağ asidi
  • %9 çoklu doymamış yağ asidi

Diğer yağlara kıyasla en yüksek tekli doymamış yağ asidi oranına sahiptir. Özellikle de oleik asit. Tekli doymamış yağ asitlerinin kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Bu bakımdan kalp sağlığına iyi geldiği ifade edilmektedir. Fenolik bileşikler ise antioksidan özelliğe sahiptir. Ve kansere karşı koruyucu özellik gösterir. Tokoferoller (E vitamini) ciltteki nem kaybını engeller ve cildi yumuşatır.

Zeytinyağının sabunlaştırılamayan kısmını oluşturan steroller gıdalardan gelen kolesterolün emilmesini engeller. Ayrıca zeytinyağı mide asiditesini azaltır. Gastrit ve ülsere faydası olduğu bilinmektedir. Zeytinyağının faydalarını kısaca özetleyecek olursak;

  • Kalp damar hastalıkları
  • Kolesterol
  • Mide sorunları
  • Kanser
  • Hipertansiyon

gibi sağlık problemleri üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu tür etkileri olan bir yağ türünü sofralarımızdan eksik etmemeliyiz bence. Şunu da unutmamak gerekir ki beslenme bir bütündür. Mucizevi bir gıda yoktur. Onu yedim iyileştim hop bunu içtim şuna süper etki etti gibi bir durum söz konusu değildir maalesef. Önemli olan dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni oluşturabilmektir.

Kaynak1: Özata E., Cömert M., Zeytinyağı ve Sağlıklı Yaşam, Zeytin Bilimi 6(2):2016, s.105-110.

Kaynak2: Arslan E., Seven Ü., Güçer Ş., Zeytinyağının Beslenmedeki Önemi, 1.Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi 17-18 Mayıs 2008 / Edremit-Balıkesir.

Kaynak3: Armutçu F. Ve ark., Zeytinyağı ve Sağlık: Biyoaktif Bileşenleri, Antioksidan Özellikleri ve Klinik Etkileri, Konuralp Tıp Dergisi 2013, 5(1):60-68.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle