Bu yazımda en sevilen kategorilerden olan Merak Edilenler’de kaşar peyniri hakkında merak ettiğiniz soruları yanıtlıyorum. Yeni gelenler ve arama sonuçlarından yazıyı okumaya gelenler için tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu bölümdeki soruları siz okuyucular Instagram üzerinden belirliyorsunuz. Bende en çok sorulan soruları toplayıp cevaplıyorum. Bugünkü konumuz kaşar peyniri. Yazı içerisinde ‘küflü kaşar yenir mi, taze ve eski kaşar peyniri farkı nedir, en iyi kaşar peyniri hangisi’ gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Kaşar peynirde koruyucu var mı?

Bu soruya kesin ve net bir cevap vermek ve hayır demek isterdim. Kaşar peynir üretim teknolojisi gereğince koruyucuya ihtiyaç duymaz. Fakat bugün birçok kaşar peynir markasında koruyucu kullanımını görebilirsiniz. Az bir kesim de olsa koruyucu kullanılmayan kaşar markaları görmek mümkün.

Eritme peynir, tost peyniri ve kaşar peyniri aynı mı?

Hayır aynı değildir. Eritme peynir, tost peyniri adı verilen peynir çeşitleri içerisinde emülsifiye edici tuzlar vardır. Kaşar peynir de ise bu tuzlar kullanılmaz. (Yani kullanımına Türk Gıda Kodeksi’ ne göre izin verilmez. Eritme tuzları kullanıp da ismine kaşar peynir yazan firmalar yok mu? Vardır. Bu yüzden her zaman güvenilir firmaları tercih edin.) Ayrıca eritme peynir grubuna giren peynirlerde üretim sırasında telemeye farklı peynir çeşitleri (beyaz peynir, lor gibi) de ilave edilmektedir. Eğer dikkat ettiyseniz kaşar peynir ve eritme peynirler arsında fiyat farkı da bulunmaktadır. Eritme tip peynirlerin maliyeti daha uygun olduğu için satış fiyatı da daha uygundur.

Küflü kaşar yenir mi?

Yiyeceklerde oluşan küf hep bir merak konusu olmuştur. Tüketip tüketmeme konusunda kararsızlık yaşarız. Daha önce sizlere bu konuyla ilgili olarak oldukça bir detaylı yazı hazırlamıştım. Mutlaka o yazıya da göz atın. ‘Küflü gıdalar yenir mi’ yazımı başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz. Gelelim ‘küflü kaşar yenir mi’ sorusuna. Hem evet hem hayır diyeceğim. Şöyle açıklayayım eğer eski kaşar diye adlandırdığımız sert peynirler grubuna giren bu peynir çeşidi tüketilebilir. Fakat bu noktada dikkat etmemiz gereken şey küflü kısmı iyice aldığımızdan emin olmalıyız. Bunun için yüzeyi en az 2-2,5 cm derinliğinde kesmeliyiz. Ayrıca kesim için kullandığımız bıçağı peynirin diğer kısımlarını kesmek için kullanmamak gerekir. Taze kaşar olarak bildiğimiz yarı sert grubundaki peynirler küflenirse tüketilmemelidir. Çünkü yumuşak gıdalarda küf miselleri gıdanın iç kısmına kadar ilerleyebilir.

en iyi kaşar peyniri

küflenen kaşar peyniri tüketilir mi

Taze ve eski kaşar arasındaki fark nedir?

Taze ve eski kaşar arasındaki fark olgunlaşma süreleri ile alakalıdır. Eski kaşar peynir adından da anlayacağınız üzere uzun sürede olgunlaşan bir peynir çeşididir. Taze kaşar peynir ise üretimden sonra olgunlaşma süresi kısa olan peynirdir. Olgunlaşma süreleri arasındaki fark iki peynirinde tat ve aromasına etki eder. Bir de eski kaşar peynir sert bir yapıdayken taze kaşar peynir daha yumuşaktır.

Kaşar peynir dondurulur mu?

Bu soruyu kısa cevaplayacağım. Çünkü yakın zamanda konuyla ilgili bir yazı hazırladım. Bakınız: Peynir dondurulur mu? Kaşar peynir dondurmaya uygun peynirler arasında yer alır. Fakat dondurma işlemi peynirdeki yapıyı bozabilir. Detaylara diğer yazıdan ulaşabilirsiniz.

En iyi kaşar peyniri hangisi?

Merak edilen sorulardan biri de ‘en iyi kaşar peyniri hangisi’ olmuş. Bu soruya marka ismi vermek yerine şöyle cevaplamak istiyorum. İlk olarak kaşar peynir aldığınızdan emin olun. Çünkü eritme peynir, tost peyniri gibi farklı peynir çeşitleri var. Bunlar kaşar peynir ile aynı sanılıyor fakat -önceki sorularda da bahsettiğim gibi- aynı değildir. Bir diğer faktör ise içerisinde koruyucu olup olmadığına bakabilirsiniz. Çünkü koruyucu içermeyen seçenekler mevcut.                

Evet, benzer içerikli soruları toparlayıp cevapladım. Eğer merak ettiğiniz başka sorular varsa yorum olarak yazabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle