Ekmekte küf oluştu ne yapmalıyız? Peynirin küflü kısmını atıp geri kalanı tüketelim mi? Salçada küf oluştuğu zaman salçanın hepsini atalım mı? Bu sorular sizin instagram üzerinden sıkça sorduğunuz sorular. Ara ara paylaşmış olsam da herkese ulaşmamış olabiliyor. O yüzden bu konuyu yazıya dökmeye karar verdim. Küflü gıdalar mutfakta hepimizin karşılaşması muhtemel olan gıdalardır. Bazılarını tüketmek sağlık açısından ciddi problem doğururken bazılarını da tüketmemiz de sakınca yoktur. Haydi hep birlikte hangisine nasıl yaklaşmalıyız bakalım.

Öncelikle küfün ne olduğundan kısaca bahsedelim. Küfler mikroskobik canlılardır. Sıcak ve nemli koşulları severler. Her yerde bulunabilirler. Toprakta, havada, evde, arabada, gıdalarımızda… Bazı küf türleri uygun koşulları yakaladığı zaman mikotoksin adı verilen zehirli bir madde üretebilir. Mikotoksinler sağlığımızı   tehlikeye sokar ve bizlere zarar verir. Mikotoksinler hakkındaki detaylı yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Bazı küf türleri ise yararlıdır. Mesela küflü peynirlerdeki küf gibi. Bunları tüketmekte bir sakınca yoktur. Küflü peynirler kontrollü şartlar altında üretilir.

Küflü Gıdalar Tüketilebilir Mi?

Kısaca küften bahsettikten sonra asıl konumuza geçelim. Hangi küflü gıdalar küfü sıyırdıktan sonra tüketilebilir? Hangileri tüketilemez? Şimdi bu konuda birkaç nokta belirttikten sonra bir tablo oluşturacağım size.

  • Küfler nem miktarı az olan ve sert olan gıdalarda iç kısımlara kadar ulaşamaz. Bu tür gıdalarda küflü kısmı sıyırıp tüketebilirsiniz.
  • Gözenekli olan gıdalar da küfler iç kısımlara kadar yayılmış olabilir ve bizler bunu gözle göremeyiz. Bu tür gıdaları tüketmemeliyiz.
  • Nem içeriği yüksek ve yumuşak olan gıdalar da küfler iç kısımlara kadar rahatlıkla ilerleyebilir. Bu tür gıdalar küflendikten sonra tüketilmemelidir.
  • Küflü gıdalar da küflü kısım sıyırılıp tüketilecekse eğer küfün olduğu bölüm 2,5 cm’lik derin kesik ile çıkartılmalıdır.

Tabloda küflü gıdalar ile karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiğine değindim. Tüketilebilir diye belirttiklerim küflü kısım alındıktan sonra tüketime uygundur.

EKMEKTÜKETİLEMEZ
HAMUR İŞLERİTÜKETİLEMEZ
YUMUŞAK MEYVE VE SEBZELERTÜKETİLEMEZ
YOĞURTTÜKETİLEMEZ
SERT PEYNİRLERTÜKETİLEBİLİR
SERT MEYVE VE SEBZELERTÜKETİLEBİLİR
TEREYAĞITÜKETİLEBİLİR
SALÇATÜKETİLEMEZ
YUMUŞAK PEYNİRLERTÜKETİLEMEZ
KURUTULMUŞ ET ÜRÜNLERİTÜKETİLEBİLİR
REÇELLERTÜKETİLEMEZ

Küflü bir gıda ile karşılaştığımızda ne yapacağımızı bilirsek hem sağlığımızı tehlikeye atmamış oluruz hem de gıda israfının önüne geçebiliriz. Sağlıcakla kalın.

KAYNAK:

https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/molds-food-are-they-dangerous

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle