Birçok insanda bazı gıdalara karşı hassasiyet vardır. Tüketilen besine karşı bağışıklık sisteminin normal olmayan tarzda karşılık vermesine gıda alerjisi denir. Tüketilen besinle beraber vücutta bazı semptomlar ortaya çıkar. Genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı, nefes almada güçlük, deride gerçekleşen kaşıntı, egzama, kızarıklık gibi değişikliklerdir. Belirtilerin görülmesi tüketilen gıdanın miktarına da bağlıdır.  Belirtilerin ortaya çıkması genellikle hızlıdır. Çocuklarda gıda alerjisi daha sık görülmektedir.

En sık rastlanan alerjik gıdalar inek sütü ve tavuk yumurtasıdır. Bunların yanında buğday, kabuklu deniz ürünleri, çikolata, soya, çilek, mısır, mercimek fasulye, yağlı kuruyemişler, baharatlar gibi besinlerde alerjiye sebep olabilir.

Gıda intoleransı ile gıda alerjisi birbirine karıştırılmamalıdır. Öncelikle semptomların nedeni tanımlanmalıdır. Gıda alerjisi ise, alerjiye hangi besinin sebep olduğu tespit edilmeli ve o besinden kaçınılmalıdır. Özellikle hazır gıda tüketiminde mutlaka etiket bilgileri gözden geçirilmelidir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle