Kuruyemişler, düzenli ve dengeli tüketildikleri zaman sağlıklı atıştırmalıklar arasında en lezzetli alternatiflerdendir. Ancak bazı kuruyemiş türlerinin içerisindeki doğal bileşikler, onların emilimini ve sindirimini zorlaştırabilir. Kuruyemişleri suda bekletmek gibi basit bir yöntem ile hem bu bileşikleri azaltabiliriz hem de bazı faydalar elde edebiliriz. Haydi gelin kuruyemişleri neden suda bekletmeli, ne kadar süre bekletmeli gibi sorularımıza cevap bulalım.

Kuruyemişleri Suda Bekletmek Neden Önemli?

Kuruyemişlerin suda bekletilmesi, bazı potansiyel faydalar sağlar. İşte bunlardan bazıları:

  1. Fitik Asit: Kuruyemişlerde bulunan fitik asit, minerallerin ve bazı besin maddelerinin emilimini sınırlar. Örneğin fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerde bulunan fitik asit, demir, çinko ve kalsiyum gibi minerallerin emilimini engeller. Kuruyemişleri suda bekletmek fitik asidin seviyesini azaltır ve besin emilimini arttırır.
  2. Sindirimin Kolaylaşması: Kuruyemişlerin suda bekletilmesi, kabukların yumuşamasını sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.
  1. Temizleme: Bazen kuruyemişlerin üzerinde toprak, toz veya diğer kirleticiler yer alır. Kuruyemişleri suya koymak, üzerlerindeki kirlilikleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Daha temiz bir ürün elde etmenizi sağlar.
  2. Kabuk Ayırma: Bazı kuruyemişlerin kabukları oldukça serttir. Böyle bir durumda kuruyemişi kabuktan çıkarmak zor olur. Örneğin, badem ve ceviz gibi kuruyemişlerin kabukları, suya bekletildiğinde yumuşar ve daha kolayca soyulabilir hale gelir.

Kuruyemişleri Ne Kadar Süre Bekletmek Gerekir?

Kuruyemişleri suda bekletme süresi, kuruyemişin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle 6-8 saat arası bir bekletme yeterli olacaktır. Sert kabuklu kuruyemişlerde bu süre uzamaktadır.

Ayrıca bakmak isteyebilirsiniz:

Çiğ ve Kavrulmuş Kuruyemiş Arasındaki 5 Fark!

Kuruyemişlerin Suda Bekletilmesi Nasıl Yapılmaktadır?

Kuruyemişlerde yapılan bu işlem oldukça basittir. Kuruyemişlerinizi içme suyu ile doldurulmuş bir kaba koyun ve tamamen su altında olmasına dikkat edin. Bekleme süresi tamamlandığında, kuruyemişleri suyun içinden çıkarın ve iyice durulayın. Kuruyemişleri kâğıt havlu veya temiz bir bez üzerine yayarak kurumaya bırakın. İsterseniz tüketeceğiniz miktarda isterseniz de daha büyük miktarlarda yapabilirsiniz. Suda bekletilmiş kuruyemişleri daha sonra tüketmek için kaldıracaksanız mutlaka ama mutlaka iyice kuruduğundan emin olun. Aksi takdirde fayda sağlamaya çalışırken zarar görebilirsiniz.

Son olarak şunu da hatırlatmak isterim: kuruyemişleri suda bekletmek, beslenme açısından faydalı olsa da herhangi bir yiyecekte olduğu gibi dengeli ve çeşitli bir beslenme planının bir parçası olarak tüketilmelidir.

İlgili yazı önerisi: Fitik Asit Nedir?

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle