Askorbik asit gıda sektöründe en yaygın kullanılan katkı maddelerinden biridir. Bu yazımda sizlere askorbik asitle ilgili detaylar vermek istiyorum. Askorbik asit nedir, askorbik asit kullanım alanları, askorbik asit E kodu nedir gibi bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Askorbik Asit (E300) Nedir?

E300 koduyla bilinen askorbik asit C vitaminidir. Aslında E kodu ile yazılmış olarak gördüğümüz her şeyden korkuyoruz. Bu durum E kodlarının ne olduğunu bilmediğimiz için böyle sanırım. E kodlarının ne anlama geldiğini bilmiyor ve öğrenmek istiyorsanız bakınız:

Askorbik asit nedir konumuza kaldığımız yerden devam edelim. Genel formülü C6H8O6 dir. Suda kolayca çözünen askorbik asit antioksidan etkiye sahiptir. Antioksidanlar oksidatif değişiklikleri geciktirerek besinlerin raf ömrünü uzatır. E300 ayrıca koku, aroma, tat değişikliklerini, enzimatik kararmayı veya oksidasyona bağlı renk kaybını önlemek, acılaşmayı geciktirmek amacıyla kullanılmaktadır.

Askorbik Asit Kullanım Alanları

Askorbik asit birçok gıdada doğal olarak bulunmaktadır. Buna örnek olarak turunçgil meyveleri, yeşil sebzeler, domates, lahana, biber, vb. yiyecekleri verebiliriz. Bunun yanı sıra gıda sektöründe de yaygın olarak kullanımını görebiliriz. Bira endüstrisi, et endüstrisi, fırıncılık sektörü, meyve suları, dondurulmuş ürünler ve yağlar bu sektörlerden bazılarıdır.

Gıdalarda Askorbik Asit Kullanım Miktarı

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde E300 koduyla yer alan askorbik asidin maksimum kullanım miktarı şaraplarda 250 mg/L, bira, yaş makarna, ekmek, hazır ambalajlı et karışımları, teneke ve cam konserveler, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, koyulaştırılmış süt ve süt tozu, reçel ve sürülebilir meyve ürünleri, meyve suları gibi ürünlerde QS (herhangi bir en yüksek düzey belirtilmemiş. İstenilen etkinin sağlandığı en düşük miktar) olarak belirtilmiştir.

 

Kaynak:

Türk Gıda Kodeksi

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle