Küflü meyve sebzeler, gaz oluşmuş konserveler, kokmuş peynirler ve daha nicesi. Mikroorganizmaların varlığında gıdalarda birçok değişimler meydana gelir. Peki değişime neden olan bu mikroorganizmalar gıdaya nereden bulaşır?

Gıdaların doğal florasında bulunmayan mikroorganizmalar birçok yerden gıdaya bulaşabilir. Mikroorganizmaların başlıca bulaşma yolları/kaynakları; toprak, su, bitkiler ve bitkisel ürünler, gıda kapları, gıda işçileri, hayvan yemleri, hayvanın derisi, postu ve kılları, insan ve hayvanların sindirim sistemleri, hava, toz olarak sıralanabilir.

Mikroorganizmanın bulaşma kaynağının bilinmesi alınacak önlemler açısından önemlidir. Gıda maddesi önümüze gelene kadar hangi bulaşma kaynaklarına maruz kaldı bilemeyiz. Bizler tüketici olarak gıda maddesini aldıktan sonra muhafaza şartlarına, hijyen şartlarına, ambalaj koşullarına vb. şeylere dikkat ederek önlemimizi alabiliriz. Alınan önlemlerle gıdanın raf ömrünü uzatabiliriz. En önemlisi gıda kaynaklı hastalıkları daha az sayıya indirebiliriz.

Kaynak: Akın N., Akın M., Gıda Mikrobiyolojisine Giriş, Önemli Mikroorganizmalar ve Mikroorganizma Kaynakları, (Ed. Osman Erkmen), Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi, Ankara, 2010, s.31-46.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle