Temel besin kaynakları içerisinde yer alan kolinin vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz? Birçok gıdada doğal olarak bulunmasının yanı sıra besin takviyesi olarak da alınabilir. Peki kolin nedir? Özellikleri nelerdir? Kaynakları nelerdir? İnsan sağlığına faydası nedir? Gelin hep birlikte bu soruların cevaplarını öğrenelim.

Kolin Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Kolin, insan vücudunun fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gerekli olan kaynaklardan bir tanesidir. Özellikle hücre zarlarındaki hayati önem taşıyan bazı bileşikleri sentezlemek için gerekli olan bir metil grubu kaynağıdır. İnsan vücudundaki her bir hücrede kolin vardır. Bu kadar önemli bir besin kaynağı olmasının sebeplerinden birisi de budur aslında. Bitki ve hayvan hücrelerinin yapısal bütünlüklerini koruyabilmesi için koline ihtiyaç vardır. Kolin esasında ne bir mineral ne de bir vitamindir. Fakat göstermiş olduğu işlevleri sebebiyle B grubu vitamini olarak sınıflandırılıyor. Kolin, doğada serbest halde bulunmayan bir bileşiktir. Suda çözünür özelliği vardır. Renksiz ve bazik yapıdadır. Yağların vücutta taşınması ve metabolizma için önemlidir.

Kolin Kaynakları Nelerdir?

Kolin aslında karaciğerimizde az miktarda üretilebiliyor. Fakat bu miktar vücudun fonksiyonlarını sürdürebilmesi için yeterli değil. Bu sebeple dışarıdan kolin içeren gıdalar tüketerek veya besin takviyesi olarak alabiliriz. Kolin genellikle fosfolipit içeren gıdaların içerisinde yer alır. Yüksek oranda kolin içeren gıdalara baktığımızda ise;

  • Yumurta,
  • Et, balık ve kümes hayvanları,
  • Süt,
  • Tahıl ürünleri,
  • Patates,
  • Brokoli ve karnabahar gibi sebze ürünleri,
  • Fındık ve tohum ürünleri

gibi gıda ürünlerini sayabiliriz.

Kolinin Faydaları

Kolin insan sağlığı üzerinde oldukça faydası bulunan bir besin kaynağı. Eksikliği ise problemlere yol açıyor. Faydalarından bahsettiğimizde; sağlıklı beyin gelişimi için önemli. Karaciğer fonksiyonları, kas hareketleri ve sinir sistemi üzerinde de oldukça büyük bir etkisi var. Birçok hayati vücut fonksiyonunu etkiliyor. Ayrıca metabolizma üzerinde de oldukça faydalı bir bileşik.

Sonuç olarak kolinin birçok gıda ürününde bulunması sebebiyle eksikliği çok fazla görülmez. Fakat veganlar ve vejetaryenler, hamileler, genetik bozukluğu olan insanlar, yetersiz beslenen insanlar ve damar yoluyla beslenen hastalar için kolin takviyeleri önerilmektedir. Olası kolin eksikliği yaşanması durumunda kas ve karaciğer hasarı oluşabilir. Kolin eksikliği yaşamamak için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli.

 

Kaynakça

www.megep.meb.gov.tr

ods.od.nih.gov

www.healthline.com

my.clevelandclinic.org

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle