Kendine özgü aromasıyla dünyada en sık kullanılan baharatlardan birisi olan tarçının yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. Ancak bunların yalnızca dört tanesi ticari bakımdan ön plana çıkmaktadır. Bunlar arasında Seylan tarçını ve Çin tarçını en sık kullanılan türlerdir. Seylan tarçını ve Çin tarçını uçucu yağların kimyasal bileşimleri ve anatomik özellikler bakımından birbirinden farklıdır. Gelin beraber Seylan tarçını ve Çin tarçını arasındaki fark nedir inceleyelim.

Seylan Tarçını ve Çin Tarçını Arasındaki Fark

Seylan tarçını açık kırmızımsı kahverengi renginde, içi ince tabakalardan oluşan yumuşak bir türdür. Fiyatı en yüksek tarçın çeşididir. Çin tarçını ise koyu kırmızımsı kahverengi renginde, içi boş ve tek tabakadan oluşan sert bir türdür. Ayrıca Seylan tarçınına göre daha ucuz bir tarçın çeşididir. Bir başka fark ise Çin tarçını baharatlı ve acı bir tada sahipken Seylan tarçını hafif tatlıdır.

 

seylan tarçını nedir

Seylan tarçını

İki türün kimyasal içerikleri de birbirinden farklıdır. Seylan tarçınında en önemli bileşenler uçucu yağındaki trans-sinnamaldehit, öjenol ve linalool; Çin tarçınında ise sinnamaldehit, sinnamik asit, sinnamil alkol ve kumarindir. Çin tarçını %85-90 sinnamil aldehit taşırken, Seylan tarçınında bu oran %65-70’tir. Bu oran tarçının kalitesine bağlı olarak değişebilmektedir.

çin tarçını nedir

Çin tarçını

Kumarinler kanserojen etki gösteren fitokimyasallardır. Seylan tarçınında eser miktarda saptanan kumarinin, Çin tarçınında kabul edilebilir sınırın üstünde olduğu birçok çalışmayla kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalar incelendiğinde bir çay kaşığı toz tarçının 5.3-18 mg kumarin içerdiği belirtilmiştir. Oysaki bu değer Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin kumarin için önerdiği günlük tolere edilebilen miktarın üzerindedir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi 70 kilogramlık bir birey için günlük alınabilecek güvenli kumarin miktarının 7 mg olduğunu bildirmekle beraber bunun üzerindeki dozların riskli olduğunu ifade etmiştir.

Sonuç olarak Seylan tarçını zengin aroması ve düşük kumarin içeriği sebebiyle daha çok tercih edilmektedir. Fakat pahalı olduğu için Çin tarçınıyla karıştırılarak satıldığı göz önünde bulundurulmalıdır. 

Yazar Hakkında

Sıdıka MUCURLU

Merhaba ben Sıdıka Mucurlu. 1997 yılında Konya' da doğdum. 2021 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Araştırmayı ve öğrendiklerim doğrultusunda çevremi bilgilendirmeyi çok seviyorum. Amacım insanlara faydalı ve doğru bilgi sunarak bilinçli bir toplum inşa etmek. Bu doğrultuda Gıda notları sitesine katkıda bulunacağıma inanıyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle