Tarçın çok eski yıllardan beri kullanılan bir baharattır. Günümüzde de neredeyse her mutfakta bulunur. Güçlü bir kokusu vardır. En çok kullandığımız baharatlardan biri olan tarçının ‘Faydaları nelerdir? Nerelerde kullanılır?’ Gelin hep birlikte bakalım.
Tarçın, cinnamomum cinsindeki bitkiden elde edilir. Bitkinin dalları, mantar ve parankima dokusu sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğu kurutulur. Ve böylece çubuk tarçın olarak adlandırdığımız tarçın elde edilir. Çubuk tarçının öğütülmüş hali de toz tarçın olarak kullanılır. Ağaç kabuğundan elde edilen bir baharat olarak bilinir.
Tarçın; kalsiyum, magnezyum ve demir mineralleri açısından zengin bir baharattır. Ayrıca lif içeriği de yüksektir. Tarçının etkilerine baktığımızda; kan şekerini düzenlediği, antioksidan ve antibakteriyel etkiye sahip olduğu ve cilt sağlığına iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Hem toz halinin hem de kabuk halinin bulunması kullanım alanının artmasını sağlar. Sütlü tatlılarda, ekmek ve pastacılık ürünlerinde kullanımı yaygındır. Tarçınlı su, tarçın çayı, tarçın yağı şeklinde de tüketmek mümkündür.
Kaynak1: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.
Kaynak2: Güldemir O., Işık N., Tatlara Tat Katan Kabuk: Tarçın (Osmanlı Mutfağındaki Yeri), 1. Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu (Osmanlı Mutfak Kültürü), Bilecik: Bilecik Şeyh Edebalı Üniversitesi Yayınları, 2010, s. 311-334.