Lifli gıdaların faydalarından ve öneminden bahsederken liflerin gruplandırıldığını ve ayrıntılı olarak ele alacağımdan bahsetmiştim. Lifli gıdalar; suda çözünen ve suda çözünmeyen olarak iki ayrı grup altında incelenir. Bu yazıda bahsetmek istediğim grup suda çözünmeyen lifli gıdalar.

Bu gruptaki lifler; selüloz, hemiselüloz ve lignin türündeki karbonhidratlardır. Tahılların dış kabuğunda ve sebzelerin kalın kabuklarında yer alır. Soğansı bitkiler ve sebzelerde yaygındır. Suda çözünmeyen lif içeren gıdalara örnek olarak;

  • Tam buğday unu ve ürünleri
  • Buğday kepeği
  • Lahana
  • Yeşil fasulye
  • Elma
  • Armut
  • Fındık
  • Ceviz

gibi gıdalar verilebilir.  Suda çözünmeyen lifler su ile temas ettiklerinde suyu emer ve şişer. Bağırsaklardaki hareketi hızlandırırlar. Kabızlığa ve bağırsaklardaki cepleşmeye yardımcı olurlar.

 

 

Kaynak1: Bektaş A., Mutlu Bağırsak, Siyah Kuğu, 2019,İstanbul.

Kaynak2: Budak Filiz N.H., Özdemir N., Gıda Lifleri Ne Kadar Önemliymiş?, (Ed. Zeynep Banu Güzel Seydim), Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.157-168.

Kaynak3: Applegate L., Beslenme ve Diyet, Çev.: Özpınar H., İstanbul Tıp Kitabevi, İstanbul, 2011.

Kaynak4: Samur G., Mercanlıgil S.M., Diyet Posası ve Beslenme, Hacettepe Üniversitesi – Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara, 2008.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle