Şeker alkolleri konusundan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Şimdi de laktitol hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacağım. İlk olarak laktitol nedir diyerek başlayalım yazımıza.

Laktitol Nedir?

Laktitol, poliol olarakta adlandırılan şeker alkollerin sınıfında yer alan bir disakkarittir. Laktozun hidrojenlenmesi ile elde edilmektedir. Diğer şeker alkoller ile karşılaştırdığımız zaman tatlandırma seviyesi daha düşüktür. Bu sebeple aspartam, sakarin, neotam, sükraloz veya asesülfam potasyum gibi tatlandırıcılar ile kombine edilerek kullanılmaktadır.

Laktitolün kalori değerinin 2 kcal/g, glisemik indeksinin ise 5 olduğu belirtilmektedir. Moleküler ağırlığı ise diğer şeker alkollerine göre oldukça yüksektir. Higroskopik değildir. Renksiz ve kokusuz özelliği bulunan laktitol suda çözünebilir özelliği vardır. Ayrıca yüksek sıcaklıklara karşı da dayanıklıdır. İndirgenemeyen bir şeker alkol olması sebebiyle de maillard reaksiyonlarda yer almaz. En önemli özelliklerinden birisi de ince bağırsaklarda metabolize edilemez. Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından laktik ve asetik asitlere dönüştürülmektedir. Bununla birlikte bağırsak hareketlerini hızlandırma ve su tutma özelliği vardır. Bu durum ishale sebebiyet verebilmektedir. Laktitolün genel özelliklerine şöyle bir baktığımıza göre şimdi de gıdalardaki kullanım alanları nelermiş ona bakalım.

Laktitol Hangi Gıdalarda Kullanılır?

Laktitol gıdalarda sakkarozun yerine kullanılmaktadır. Dondurma, şekerlemeler, çikolata, unlu mamuller, sakızlar, işlenmiş su ürünleri ve konservelerde kullanılmaktadır. Daha çok düşük kalorili, az yağlı veya yağsız ve şekersiz ürünlerde kullanımı yaygındır. Birçok ülkede laktitolün kullanılmasına onay verilmiştir. Peki laktitolün insan sağlığına etkisi nedir? Gelin bunun cevabını öğrenelim.

Laktitol Zararlı Mı? Faydalı Mı?

Laktitolün birçok faydası olduğu söylenmektedir. Maddeler halinde faydaları nelermiş onlara bir bakalım.

  • Ağızda hiç tat bırakmaması gibi bir özelliği vardır. Hafif bir tat olması sebebiyle diğer tatları algılamada önemli rol oynar.
  • Kalori bakımından oldukça düşüktür.
  • Glisemik indeksi oldukça düşüktür. Bu sebeple şeker hastalıklarının rahatlıkla tüketebileceği bir tatlandırıcıdır.
  • Diş minesini aşındırabilecek asitleri serbest bırakmak için nişastaları ve şekerleri parçalayan bakteriler tarafından metabolize edilmemektedir. Bu sebeple diş çürüklerine sebep olmaz.

Sonuç olarak FAO/WHO tarafından laktitolün insan sağlığı açısından güvenilirliği onaylanmıştır. Bu sebeple başta diyabet hastaları olmak üzere birçok kişinin sakkaroz yerine laktitol tüketmesi uygun görülmektedir.

Kaynakça

caloriecontrol.org

www.diabetes.co.uk

İşgören A., Sungur S., 2019. Tatlandırıcılar. Lectio Scientific Journal of Health and Natural Sciences. Volume 3, Issue 1, 19-32.

Özcan T., Akpınar A. Gıda Sanayiinde Laktitolün Kullanımı. Gıda Mühendisleri Odası.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle