Maalesef ki birçoğumuz gün içerisinde yeterince su tüketmiyoruz. Su yerine çay, kahve tüketmek daha cazip geliyor. Su, vücudumuz için olmazsa olmazlar arasındadır. Yetişkin bir insanın vücudunun yaklaşık %60’ı sudur. Tabii ki de bu oran kişiden kişiye, bünyeden bünyeye farklılık gösterir. Su vücutta depolanmadığı için her gün düzenli olarak vücuda su takviyesi yapmak gerekir. Vücuttan dışarı attığımız su (idrar, terleme gibi) miktarı vücuda aldığımız su miktarı arasında bir denge olması gerekir. Bu denge sağlanmadığı zaman bir takım sorunlar çıkmaya başlar.
Peki, suyun vücuttaki görevleri nelerdir? Ne gibi faydaları vardır?
- Vücutta taşıyıcı görev üstlenir.
- Vücut ısısının düzenlenmesinde görev alır.
- Vücut pH’ını düzenler.
- Sindirim, emilim gibi fonksiyonlara yardım eder.
- Çoğu kimyasal reaksiyona aktif olarak katılır.
- Cilt sağlığına iyi gelir.
- Yorgunluk, halsizlik gibi durumlara iyi gelir.
- Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeye yardımcı olur.
- Ruh sağlığına iyi gelir.
bunların yanında daha birçok faydası vardır. Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Bir kişinin günlük olarak tüketmesi gereken su miktarı yaşa, cinsiyete, aktiviteye, kiloya, gebelik durumuna vb. durumlara göre değişiklik gösterir. Gün içerisinde en az 2-2,5 lt su tüketilmelidir.
Kaynak: Filiz Ertekin B., Seydim C.A., Yaşamın Temel Bileşeni:Su, (Ed. Zeynep Banu Güzel Seydim) Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.105-113.
Çok geçmiş olsun