Sitrik asit, gıda sektöründe en çok kullanılan katkı maddelerinden biridir. Kullanım alanı sadece gıda sektörü değildir. İlaç sektörü, temizlik sektörü, kozmetik sektörü gibi geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.  Peki nedir bu sitrik asit? Gıda sektöründe hangi ürünlerde kullanılır? Ne işe yarar? Gelin hep birlikte bakalım.

Sitrik Asit Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Renksiz ve kristal yapıdadır. E330 koduyla kodlanmıştır. Halk arasında limon tuzu olarak bilinmektedir. Tuz olduğuna dair yanlış bir algı bulunmaktadır. E330, birçok meyve ve sebze de doğal olarak bulunan organik bir asittir. Ekşi meyveler, kivi, çilek, limon gibi ürünlerde doğal olarak bulunur. Doğal haliyle en fazla limonda bulunur.

Gıdalardaki kullanım amacı asitlik düzenleyici ve koruyucu özelliğinin olmasıdır. Asit düzenleyici olarak kullanılan gıdalarda pH değerini azaltarak bakteri sayısı azaltmayı amaçlar. Koruyucu amaçlı olarak kullanılan gıdalarda ise ürünlerin raf ömrünü uzatmayı amaçlar.

Sitrik asit elde etmek için iki yöntem vardır. İlk olarak meyve ve sebzelerden elde edilebilir. En çok kullanılan limondur. Bu yöntem uzun bir zaman ve maliyet gerektirmektedir. Ticari olarak ikinci yöntem daha çok kullanılmaktadır. Bu yöntemde Aspergillus niger küfünün, melası fermente etmesinden yararlanılır. Melas, şeker pancarından şeker üretiminde ortaya çıkan yan üründür.

Kullanım Alanları ve Yasal Durumu

Gıda sektöründeki kullanım alanları çok geniştir. Sebze konserveleri, soslar, meyveli ürünler, dondurulmuş ürünler, reçel ve marmelatlar, hazır çorbalar, bisküviler…

E330 kullanımına izin verilen katkı maddelerindendir. Doğal bir katkı maddesi olmasından dolayı gerekli ve yeterli miktarda kullanılması halinde sağlık açısından zararı bulunmamıştır. Çok fazla kullanımının alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği belirtilmiştir. Şunu da unutmamak gerekir ki ticari anlamda kullanılan sitrik asit endüstriyel yolla üretilir. Fazla tüketimden kaçınmak gerekir.

Sağlıcakla kalın.