Probiyotik kavramını son zamanlarda sık görür ve duyar haline geldik. Market raflarında, reklamlarda, etiketlerde her yerde karşımıza çıkması mümkün. Peki, nedir bu probiyotik? Probiyotik nelerde var? Hangi gıdalar probiyotik gıdadır? Gelin hep birlikte bakalım.

Bağırsaklarımız çok sayıda bakteri içermektedir. Bu bakteriler içerisinde yararlı bakteriler ve hastalık yapan bakteriler mevcut. Bu bakterilerin sayısı ve dengesi de kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişilerdeki bağırsak düzeni birçok nedenden dolayı bozulabilir. Kötü beslenme, gıdalardan geçen antibiyotik kalıntıları, hastalıklar vb. gibi durumlar olabilir. Yararlı bakterilerin sayıca fazla olması bağışıklık ve sindirim sistemimiz için önemlidir. Bu bakterilerin sayısını da probiyotik gıdaları tüketerek arttırabiliriz.

Probiyotikler, canlı mikroorganizmalardır. Sağlık üzerinde yararlı etkileri vardır. Bu tür mikroorganizmaları içeren gıdalara da probiyotik gıda denir. Yoğurt, kefir, salatalık turşusu, lahana turşusu, peynir, kombu çayı, kımız gibi gıdalar probiyotik gıdalardır. Probiyotik içeren gıdalardan faydalanabilmek için öncelikle o gıdanın yeterli sayıda canlı probiyotik içermesi gerekir. Ayrıca düzenli olarak tüketmek de fayda sağlanmasına etki eder. Probiyotiklerin tek etkisi sindirim sistemi üzerinde değildir. Laktoz intoleransını hafifletir, bağışıklık sistemini güçlendirir, anti alerjik etki sağlayabilir.

Probiyotik gıdalar sağlıklı bir beslenme için gerekli olan gıdalardır. Düzenli olarak tüketilmesinde fayda vardır. Probiyotikler takviye olarak da satılmaktadır. Önceliğiniz her zaman için bu tür mikroorganizmaları içeren gıdalara yönelmek olsun. Yeterli gelmediğini düşündüğünüzde doktorunuza danışarak bir yol izlemelisiniz.

Kaynak1:  Sezen G. A., (2013) Prebiyotik, Probiyotik ve Sinbiyotiklerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Üzerine Etkileri, Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg., 8(3):248-258.

Kaynak2: Güzel Seydim Z.B., Yıldırım Z., Kök Taş T., Kalın Bağırsak Sağlığı: Probiyotikler ve Fonksiyonel Etkileri, (Ed. Zeynep Banu Güzel Seydim) Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.79-96.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle