BRC (British Retail Consortium), Türkçe açılımıyla İngiliz Perakendeciler Konsorsiyum tarafından 1998 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. Dünya tarafından global standartı olarak kabul görmektedir. Yapılan iç denetimlerle beraber sürekli iyileştirme, geliştirme ve kaliteli bir gıda ürünü gerçekleştirerek müşteri memnuniyetini hedefler. Böylece işletmeleri lider konuma getirme amacı bulunur. Hem perakendecilerin hem de üreticilerin konulan yasal zorunluluklara uyması içinde bir avantaj sağlar. BRC Global Standardı değişen koşullarla birlikte belirli aralıklarla yenilenebilmektedir. Son olarak ise BRCGS adıyla isim değişikliğine gidilmiştir ve BRC Global Standardı, BRC Gıda Güvenliği Sistemi olarak günümüzde kullanılmaktadır.

BRC global standardı güncel haliyle 9 maddeden oluşmaktadır. Bu maddeler;

  • Üst yönetim taahhüdü ve sürekli iyileştirme
  • Gıda güvenliği planı (HACCP)
  • Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemi
  • Üretim yerinin şartları
  • Ürün kontrolü
  • Proses Kontrolü
  • Personel Eğitimi
  • Yüksek risk, yüksek dikkat ve ortam koşullarında yüksek dikkat üretim risk alanları
  • Ticari ürünler için gereklilikler

olarak sayılabilmektedir.

BRC Gıda Güvenliği Belgesinin Faydaları

Bu standardın gıda işletmelerine faydaları oldukça fazladır. Örneğin, BRC Gıda Güvenliği Standardı kalite, hijyen, ürün güvenliği ve bütünlüğü gibi birçok konuyu kapsamaktadır. Bu sebeple bu konulara ait başka bir sertifikasyona gerek duyulmaz. Gerçekleşen denetimler ile ilgili belgelere sahip olan firmaların sürekli iyileşen, gelişen, kaliteli ve ürün güvenliğini sağlayan bir sistemi oturtmuş olur. Aynı zamanda denetim maliyetini arttırır ve zaman kaybını önler.

BRC Belgesi Kimler İçin Uygundur?

BRC belgesini İngiltere’ye gıda ürünleri tedarik etmek isteyen firmaların muhakkak alması gereklidir. Aynı zamanda firmalarda BRC sistemini kurmak isteyenler, BRC denetçisi olmak isteyen, gıda ürünlerinin güvenilir ve hijyenik olduğundan emin olmak isteyen her müşteri ve çalışan alabilir. Ayrıca BRC sistemini uygulayacak olan firmalarda çalışan personellerin öncelikli olarak hijyen eğitimi alması BRC belgesini almada büyük avantaj sağlayabilmektedir.

Sonuç olarak BRC sistemi diğer standartlara göre daha prestijli bir belge olarak kabul edilir. Firmaların BRC sistemini uygulaması hem denetimlerde hem de müşterilerin firmalara güvenilirliği açısından büyük bir avantaj sağlar. Bu sistemi kurmak isteyen veya zorunluluğu olan firmaların gerekli kuruluşlara başvurarak BRC belgesini almaları gerekir.

 

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle