Gıda güvenliği yönetim sistemi birden fazla yönetim sistemi ile sağlanabilmektedir. Bunlardan biri olan FSSC 22000 konusunu ele alacağım bu yazımda. ‘FSSC 22000’nin tanımı nedir? Önemi nedir? Kimler bu belgeyi alabilir?’ sorularının cevaplarına bir bakalım.

FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?

İlk olarak FSSC 22000’in açılımı Food Safety System Certification’dur. ISO 22000:2005 ve PAS 220:2008’in kombinasyonu olarak karşımıza çıkan gıda güvenliği programıdır. Benzer şekilde HACCP sistemini de içeren geniş kapsamlı bir programdır.  Kısaca işletmelerde gıda güvenliğini ve kalite sorumluluklarını etkili bir şekilde yönetebilmek için kullanılmaktadır.

FSSC Belgesinin Önemi

EA (European Cooperation for Accreditation) tarafından kabul gören ve Küresel Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI) tarafından tanınan bir belgedir. Gıda güvenliği belgelendirme vakfı tarafından kurulmuş olup kâr amaçlı bir kurulum hedefinde olmamıştır. Bağımsız paydaşlar tarafından yönetilmektedir. Ayrıca gıda zinciri boyunca şeffaf olmaya özen gösterilmektedir. Çevresel yönetim, gıda güvenliği ve sağlık gibi konuların entegrasyonunu sağlayarak sürdürebilirlik sağlar. işletmelerin yasal mevzuatlara uymasını kolaylaştırır. Küçük kuruluşlar dahil her türlü işletmelerde güvenilir bir gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanmasını sağlar. Sonuç olarak FSSC 22000, gıda sektörü müşterilerinin, resmi makamların ve tüketicilerin güvenini sağlayan ve sürekli gelişime açık bir sistem kurar.

Kimler FSSC 22000 Belgesini Alabilir?

  • Perakende ve toptan satış yerleri
  • Her türlü gıda üretimi gerçekleştiren firmalar
  • Gıda ambalajlama sektörü
  • Gıda ihracatı gerçekleştiren firmalar
  • Hayvan maması üretimi yapan firmalar
  • Catering şirketleri
  • Depolama ve taşıma hizmeti yapan kuruluşlar
  • Kimyasal ürünler üreten firmalar

Yukarıda saymış olduğum firmaların FSSC 22000 belgesine sahip olmaları son derece önemlidir. Ayrıca belgelendirme sürecinde firmaların ISO 22000 ve PAS 220 programlarına sahip olmaları gerekir. Daha sonra FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi hakkında detaylı bir bilgilendirmeye sahip olarak işletmelerde uygulamaya koyulmaktadır. İç denetim gerçekleştirilerek belirlenen uygunsuzluklar denetimciler tarafından tespit edilmektedir. Ardından tespit edilen uygunsuzlukları önlemek için düzeltici ve önleyici faaliyetler uygulanmalıdır. Daha sonra belgelendirme kuruluşuna müracaat etmeleri gerekir. Ondan sonra denetçi kuruluşlar bir rapor oluşturur. Sonuç olarak bu rapor doğrultusunda firmalar FSSC logolu belgeyi alabilmektedir.

Kaynakça

tse.org.tr

Dalgıç A.C. ve ark., 2019. Besin Güvenliği ve Hijyen. Besin Güvenliği Yönetim Sistemleri. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3462 S:152-153.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle