Gıdalar birçok etkenler sebebiyle çeşitli fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik risk taşıyan ürünlerdir. Tüketicileri en güvenilir ve en hijyenik gıdalarla buluşturmanın yolları da gıda zincirinin tüm aşamalarını izlemek, yeterli ve etkin kontrolleri sağlamak ve tüm bunların değerlendirmesini yapmaktan geçer. Bunu sağlayabilmek de gıda firmalarında uygulanması gereken sistemlerden geçer. Bu yönetim sistemleri içerisinde yer alan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi nedir ondan bahsedeceğim bugün. Gıda Güvenliği Sistemi dünya genelinde güvenli gıda zinciri oluşturmak amacıyla kurulmuştur. Kurulan bu sistem sayesinde gıda işletmeleri;

  • İnsan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek unsurların kontrol edilmesini,
  • Üretimin her aşamasında izlenebilirliğin sağlanmasını,
  • Oluşabilecek riskleri yönetebilmeyi,
  • Yasal prosedürlere uyulmasını sağlamaktadır. Bu sayede uluslararası pazarda rekabet gücünü arttırmaya olanak sağlar. Ayrıca tüketicilere güven duygusu kazandırır.

ISO 22000 bir uluslararası standarttır. Bu standart; gıda zincirinde bulunan bitkisel ve hayvansal ürünlerin birincil üreticileri ile yem üreticileri, bu ürünleri işleyen kuruluşlar, satış noktaları, dağıtım yapan ve tüketiciye taşıyan kuruluşlar, gıda ambalajı, temizlik ürünleri, gıda ekipmanları ve gıda katkı maddeleri üreten kuruluşlar, oteller, toplu yemek hizmeti sağlayan kuruluşlar, yiyecek ve içecek işletmeleri ve perakende satış yapan tüm noktaları kapsar. Tüm bu alanları kapsayan firmaların ISO 22000’i sağlaması büyük bir avantaj kazandırır. Bu avantajlar ise;

  • Daha iyi bir çalışma ortamı sağlar.
  • Tüketicilerin güvenilir gıdayla buluşmasını sağlar. Ayrıca gıda güvenliği ile ilgili tüm talepleri karşılar.
  • Bu firmalarda çalışan kişilerin gıda güvenliği ve hijyen konusunda bilinçlenmesini sağlar.
  • Oluşabilecek zehirlenmelerin önüne geçerek gıda zehirlenmesinden kaynaklı ölüm risklerini azaltmaktadır.
  • Denetim sırasında karşılaşılabilecek sorunları minimuma indirger.

Pek çok avantajı olan ISO 22000’i firmalarda uygulamak günümüzde son derece önemli bir hal almıştır. Özellikle tüketicilerin güvenilir ve doğru gıda arayışı içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple gıda firmaları tüketicilere güvenilir gıda ulaştırabilmek için de ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gibi birçok sistemi uygulamaya koymaktadır. Böylece tüketicilere firmaların gıda güvenliği politikasına uygunluğunu kanıtlamayı sağlamış olurlar. Bundan dolayı güvenilir gıdalara ulaşımda sistemin rolü oldukça büyük.

BRC Gıda Güvenliği Sistemi

Kaynakça

acikerisim.nku.edu.tr

www.tse.org.tr

Başaran, 2(1): 9-26 (2016). ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi. Journal of Food and Health Science.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle