Gıda kaynaklı hastalık nedir bir önceki yazımızda bahsetmiştik. Şimdi de gıda kaynaklı hastalıklardan korunabilmek ve güvenli gıda tüketebilmek için tüketicinin alması gereken önlemlerden bahsetmek istiyorum. Alınması gereken önlemleri Dünya Sağlık Örgütü 10 maddede toplamıştır ve bu maddelere ‘Altın Kurallar’ adını vermiştir.

  1. İşlenmiş gıdalar tercih edilmelidir. Meyve ve sebze gibi gıdaların taze halde tüketilmesi önerilirken çiğ süt yerine pastörize süt tercih edilmelidir.
  2. Pişirilecek gıdalarda pişirme işlemi tam ve kusursuz olmalıdır. Çiğ et, çiğ süt, çiğ tavuk gibi gıdalar patojen mikroorganizmaların gelişmesi için uygun gıdalardır. En az 70 °C ye ulaşan homojen bir sıcaklıkta pişirilmelidir.
  3. Pişirme sonrası gıdalar bekletilmeden tüketilmelidir. Gıdalar oda sıcaklığında uzun süre beklediğinde mikroorganizma sayısında artma başlar ve risk daha da artar.
  4. Pişirilmiş gıdaların korunmasına özen gösterilmelidir. Pişirilen gıda hemen tüketilmeyecekse 60 °C’nin üzerinde veya 10 °C’nin altında muhafaza edilmelidir.
  5. Gıdaların yeniden ısıtılması tam ve kusursuz olmalıdır. Gıdanın her yeri homojen bir şekilde ısıtılmalıdır. Bu şekilde depolama sırasında oluşan mikroorganizmaları azaltabilir.
  6. Çiğ ve pişmiş gıdalar birbiri ile temas etmemelidir. Çiğ gıdada bulunan mikroorganizmalar pişmiş gıdaya bulaşabilir. Bu şekilde olan bulaşmaya çapraz bulaşma denir. Buna dikkat etmek için bıçak ve diğer yardımcı malzemeler yıkandıktan sonra pişmiş gıdalar kullanılmalıdır.
  7. El temizliği ihmal edilmemelidir.
  8. Mutfaktaki yüzeyler temiz tutulmalıdır.
  9. Gıdalar kemirgen ve haşerelerden korunmalıdır. Bu tür hayvanlar patojen mikroorganizmaları taşıyabilmektedir. Bu yüzden gıdalar ağzı kapalı bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir.
  10. Temiz su kullanımına dikkat edilmelidir. Gıdaları hazırlarken içme suyu niteliğindeki su kullanılmalıdır.

Kaynak: Özkaya Durlu F., Cömert M., Gıda Zehirlenmelerinde Etken Faktörler, Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi (2008), 65(3):149-158.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle