Her sabah kahvaltımızın olmazsa olmazı büyük protein kaynağı olan yumurtayı tüketirken gıda güvenliğine dikkat ediyor musunuz? Her ne kadar severek tüketsek de yapacağımız yanlış uygulamalar çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu yüzden yumurta ve gıda güvenliği önemli bir konudur. Peki yumurtada oluşabilecek gıda güvenliği sorunları neler? Güvenli bir şekilde yumurta tüketmenin püf noktaları nelerdir? Gelin hep birlikte bu soruların cevaplarını öğrenelim.

Yumurta ve Gıda Güvenliği Problemi

Gıda güvenliği yaşayabileceğimiz olası gıda zehirlenmelerin önüne geçmek ve sağlıklı gıda ürünleri tüketmek adına önemlidir. Özellikle yumurta Salmonella bakterisi açısından büyük risk oluşturan gıdalardan biridir. Bu yüzden yumurtaların çiftlikten depolamasına kadarki süreçte bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir.

Yumurta Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Yumurtaların temiz olduğuna ve herhangi bir çatlak bulunmamasına dikkat etmeliyiz. Buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edilmiş yumurtaları satın almalıyız.

Yumurtaları Satın Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler

  • Serin ve kuru yerlerde saklayın. 4°C ve altındaki sıcaklıklarda buzdolabında saklanması gerekmektedir.
  • Kontaminasyona yol açmaması için yumurtaları diğer yiyeceklerden ayrı tutun.
  • 3 hafta içerisinde tüketmeye özen gösterin.
  • Eğer uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız yumurtanın sarısını ve beyazını çırpıp dondurabilirsiniz.
  • Haşlanmış yumurtalar buzdolabında en fazla 2 gün muhafaza edilmelidir.

Yumurtanın Hazırlanması Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ellerinizi, çalışma alanlarını ve mutfak eşyalarını çiğ yumurta ile temas etmeden önce ve sonra mutlaka sıcak su ile yıkayınız.
  • Çırpılmış yumurtaların cıvık olmamasına özen gösterin.
  • Çatlamış yumurtaları kullanmayın.
  • Kabuklu yumurtaları yıkayarak muhafaza etmeyin. Çünkü kabuktaki gözeneklerin içerisine bakterilerin hızlıca ulaşmasına sebep olur.
  • Yumurta sarısı ve beyazını yumurta kabuğuyla ayırmayın.
  • Yumurtayı pişirirken sıcaklık 75°C’ye ulaşmalıdır. Ayrıca sarısı ve beyazının iyice sertleşene kadar pişmesine özen gösterin.

Güvenli bir şekilde yumurta yiyebilmek için yukarıda bahsetmiş olduğum uygulamaları yapmamız gerekir. Aksi halde salmonella bakterilerinin sebep olduğu gıda zehirlenmeleri kaçınılmazdır. Hastalık belirtileri 20 dakika veya 6 hafta arasında ortaya çıkabilmektedir. Semptomları ise kusma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı ve ishal olarak görülmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sağlık kuruluşlarına muhakkak başvurmanız gerekmektedir.

Kaynakça

www.fda.gov

www.cdc.gov

www.cfs.gov.hk

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle