Gıda zehirlenmesi, zehirlenmeye neden olan patojen mikroorganizmalar derken geldik gıda zehirlenmesini önlemeye. Bu noktada ev ortamında alınabilecek önlemlerden bahsedeceğim size.

Gıda Zehirlenmesini Önleme Yolları

  • İlk söyleyecek olduğum şey tabii ki de hijyen. Ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin. Ayrıca mutfak da kullandığınız gereçlerin (bezler, kesme tahtaları, bıçaklar, önlükler, tencereler, kavanozlar, vb.) de temiz olmasına özen gösterin. Çünkü bunların hepsinde çeşitli mikroorganizmalar bulunmaktadır. Hepsi tehlikeli demek tabii ki de doğru değildir. Gıda zehirlenmesine neden olan patojen mikroorganizmalarla ilgili hazırladığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
  • Gıdaların temizliğine de dikkat etmek gerekir. Özellikle çiğ tüketecek olduğumuz meyve ve sebzeler güzel yıkanmalıdır. Meyve ve sebzelerin nasıl yıkanması gerektiğine dair yazım da buradadır.
  • Çiğ ve pişmiş gıdaları birbirinden ayrı tutun. Böylece çapraz bulaşmanın önüne geçebilirsiniz. Çiğ olan gıdalarda patojen mikroorganizma olasılığı daha fazladır. Mesela çiğ bir eti pişmiş bir yemek ile aynı yerde tutmayın. Ya da çiğ et için kullandığınız kesme tahtasını, bıçağı vb. gereçleri başka bir gıda için kullanmayın.
  • Pişirme işlemi patojen mikroorganizmalar büyük ölçüde azalır. Güvenli sıcaklık derecesine kadar pişmiş olması önemlidir. Bunu belirlemek için ev tipi yemek termometreleri kullanabilirsiniz. Özellikle de et, tavuk, balık gibi hayvansal ürünler iyice pişirilmelidir.
  • Pişirdiğiniz yiyecekleri uzun süre dışarıda bekletmeyin. Kısa sürede (2 saat içerisinde) soğutmalı ve buzdolabına koymalısınız. Bu şekilde mikroorganizmaların çoğalma hızını yavaşlatabilirsiniz. Çünkü çoğu mikroorganizma 5 ˚C’nin altında daha yavaş çoğalır.
  • Dondurulmuş gıdalara ayrıca dikkat edin. Dondurucudan çıkarttığınız gıdaları güvenli bir şekilde çözdürün. Buzdolabında yavaşça çözdürmek en ideal yollardan biridir. Ayrıca dondurulmuş gıda alırken de dikkat etmelisiniz. Bu konunun detayları için buradaki yazıma mutlaka göz atın.
  • Son tüketim tarihi geçen gıdaları tüketmeyin. Son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi birbirine karıştırılmaktadır. Oysaki ikisi de farklı şeyleri ifade eder. Tavsiye edilen tüketim tarihi ile gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi ifade eder. Bu süre dolduğunda elinizde bulanan gıdada herhangi bir bozulma belirtisi görmüyorsanız tüketebilirsiniz. Fakat son tüketim tarihi geçen gıdalar tüketilmemelidir. Çünkü ifade mikroorganizmalar tarafından bozulmaya elverişli gıdalar için kullanılır. Alışveriş yaparken dikkat ederseniz siz de bu ifadeleri farklı ürünler de görebilirsiniz.

Sonuç olarak,

Sizler mutfağınızda alabileceğiniz basit önlemler ile gıda zehirlenmesi durumunun önüne geçebilirsiniz.Tabii ki bunlar ev ortamında, kendinizin alabileceği önlemler. Restoranlar, tatil ortamları gibi toplu yemek yerlerinde de dikkat etmek gerekir. Tabii siz bu durumlarda pişme hazırlama, ham madde seçimi gibi hazırlıklara müdahale edemezsiniz. Yapabileceğiniz şeyler arasında güvenli ve temiz ortamlarda yemek yemeği tercih edebilirsiniz. Böyle durumlar da pişmiş olan yiyecekleri tüketmeniz iyi olacaktır. 

Sağlıcakla kalın.

 

Kaynaklar:

https://www.eufic.org

https://www.cdc.gov

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. 1993 Ödemiş/İzmir doğumluyum. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasında çalıştım. Şuan ise süt sektörüne yönelik starter kültür ve antibiyotik test kiti ithal eden kendi firmamızda çalışmaktayım. Ayrıca Gıda Notları sitesinin yöneticilerinden biriyim. Siteyi kurma amacımız bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturabilmektir. Umarım herkese faydalı olur. İyi okumalar.

Tüm İçerikleri Görüntüle