Ketçap birçok yemek ile uyum sağlayan bir sos türüdür. ‘Merak Edilenler’ bölümünde bu haftanın konusu ketçap olarak belirlendi. Bu bölüm içerisindeki soruları nasıl belirlediğimize dair sorular alıyorum. O yüzden yazıya geçmeden önce bu konuya bir açıklık getirmek istiyorum. Her hafta instagram üzerinden bir konu belirliyoruz. Ve sizler de konu ile ilgili merak ettiklerinizi bize soruyorsunuz. Hepsini toparlayıp bir yazı haline getirerek kalıcı olmasını sağlıyoruz. Şimdi çok sevilen bir sos olan ketçap özellikle de ketçap katkı maddeleri ile ilgili gelen sorulara hep birlikte bakalım.

Ketçap içerisinde glikoz şurubu neden var?

Ketçap; salça, şeker, sirke, tuz, nişasta, koruyucu vb. maddelerden oluşan bir sos türüdür. Glikoz şurubu da tatlandırmak amaçlı şeker yerine kullanılmaktadır.

Ketçap nasıl yapılıyor?

Üretimi ile ilgili ‘Nasıl Üretilir’ bölümünde daha önceden yazdığım bir yazım var. Yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Çürümüş domateslerden mi elde ediliyor?

Ham madde olarak genelde domates pulpu veya domates salçası kullanılmaktadır. Yani önemli olan pulpun ya da salçanın üretiminde kullanılan domateslerdir. Kullanılan ham madde ne kadar kaliteli ise son ürün de o kadar kaliteli olur. Kalite standartlarına göre üretim yapan firmalarda böyle bir durumun söz konusu olacağını sanmıyorum.

Ketçap katkı maddeleri nelerdir?

Ketçabın içerisinde kullanılan katkı maddeleri firmadan firmaya değişkenlik gösterir. Her üretici kendine uygun formülasyonu belirler ve onun üzerinden üretim yapar. Genel olarak kıvam vericiler, koruyucular (sodyum benzoat, potasyum sorbat), asitlik düzenleyiciler, aroma vericiler kullanabilir.

Katkı maddesi kullanılmadan ketçap olur mu?

Katkı maddesi olarak ne kastettiğimiz önemli burada. Baktığımız zaman ketçap içerisinde kullanılan baharatlar da birer gıda katkı maddesidir. Lezzet, aroma vermek amaçlı kullanılmaktadır. Koruyucu, renklendirici ve yapay tatlandırıcı gibi katkı maddelerini içermeden ketçap elde etmek mümkündür.

Cevapladıklarım dışında konuyla ilgili merak ettiklerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle