Şeker alkoller, şekere alternatif olarak kullanılabilen tatlandırıcılardan biridir. Bu tatlandırıcılar, sofra şekerinden daha tatlıdır. Fakat daha az kaloriye sahiptir. Ayrıca şeker alkol olarak adlandırılmalarına rağmen bu tatlandırıcıların yapısında alkol yoktur. Aslına bakılırsa bunlar birer karbonhidrat çeşididir. Doğal olarak meyve ve sebzelerde az miktarda vardır. Aynı zamanda endüstriyel olarak sakaroz ve nişastadan hidrojenasyon yöntemi ile de üretilebilir. Örneğin maltitol, sorbitol, ksilitol, mannitol, laktitol ve eritritol şeker alkol çeşitlerinden bazılarıdır. Bu şeker alkoller dondurulmuş gıdalar, aromalı reçeller, fırınlanmış gıdalar, dondurma, çikolata ve sütlü tatlılar gibi birçok gıdada tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

Eritritol bazı özellikler bakımından diğer şeker alkollerinden ayrılıyor. Bu özelliklerden bir tanesi laksatif etkidir. Diğer şeker alkoller fazla miktarda alındığında bu etkiyi gösterir. Fakat eritritol laksatif etkiye sahip değildir. Bir diğer farklılık ise kalori değeridir. Eritritolün kalori içeriği diğerlerine göre oldukça düşüktür ve bu değer 0,2 kalori/g dır. Peki nedir bu eritritol? Hangi gıdalarda vardır? Özellikleri nelerdir? Gelin hep birlikte hem bu sorularımıza cevap bulalım hem de eritritolü detaylı bir şekilde inceleyelim.

Eritritol Nedir?

Eritritol, doğada yaygın olarak bulunan bir şeker alkoldür. Kavun, üzüm, armut, mantar ve bal gibi pek çok üründe vardır. Ayrıca, endüstriyel olarak glikozdan ozmofilik mayalar yardımıyla da elde edilebilir. Süt tozu, sütlü tatlılar, bazı peynir çeşitleri, dondurma, kahvaltılık tahıllar, soslar ve işlenmiş et ürünleri gibi birçok gıdada tatlandırıcı olarak kullanımı yaygındır. Belirlenmiş olan E kodu E968’tir.

Peki Eritritolün ADI Değeri Nedir?

ADI değeri, günlük alınması gereken miktara verilen addır. Bu değer JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives- Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi) tarafından belirlenmektedir. Eritritolün ADI değeri tanımlanmamıştır.

Eritritolün Özellikleri Nelerdir?

Eritritol, vücutta çok az metabolize olur. Büyük çoğunluğu idrarla atılıyor. Bu sebeplerden dolayı glikoz ve insülin düzeylerini etkilemez.

  • Fermente olmayan bir tatlandırıcıdır.
  • Yüksek sıcaklığa ve pH değişimlerine karşı kararlıdır.
  • Diş çürümelerine neden olmaz.
  • Düşük glisemik indekse sahiptir. Bu sayede diyabetli hastalar tarafından kullanılabilmektedir.
  • Tatlandırma gücü sakaroza göre oldukça yüksektir. Yaklaşık olarak sakarozun %70’i kadardır.

KAYNAKLAR

  1. Gültekin F, Öner ME, Savaş HB, Doğan B. Tatlandırıcılar, Glikoz İntoleransı ve Mikrobiyota. J Biotechnol and Strategic Health Res. 2017;1 (Special issue):34-38.
  2. Özdemir D, Başer H, Çakır B. Tatlandırıcılar. Türkiye Klinikleri J Endocrin 2014; 9(2): 60-70.
  3. Lectio Scientific Journal of Health and Natural Sciences July 2019, Volume 3, Issue 1, 19-32

Yazar Hakkında

Medine KARAAYTU

Merhabalar, ben Medine Karaaytu. 1999 Kartal/ İstanbul doğumluyum. Ankara Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Kocaeli’nde yaşıyorum. Kendimi geliştirmeyi, kitap okumayı ve araştırma yapmayı çok severim.İnsanların gıda farkındalığını arttırmak ve daha bilinçli bir toplum hedefi doğrultusunda çalışmalarımı sizinle paylaşmak isterim.

Tüm İçerikleri Görüntüle