‘Makro besin öğeleri’ ve ‘mikro besin öğeleri’ terimlerini daha önce hiç duydunuz mu? Duymadıysanız gelin hep birlikte bakalım ne demekmiş. Öncelikle şu konuya açıklık getirmek istiyorum ‘gıda’ ve ‘besin’ kelimeleri iki farklı kelimedir. Sanki aynı anlamdaymış gibi sürekli birbiri yerine kullanıyoruz. Gıda, basit tanımıyla yiyecek olarak tanımlanırken, besin ise gıdaların bileşiminde bulunan maddeler olarak tanımlanır. Bu ayrımı yaptıktan sonra makro ve mikro besin kavramlarına geçebiliriz.
Besin öğeleri 6 grup altında incelenir. Bunlar; karbonhidratlar, yağlar, proteinler, su, vitamin ve mineraller.
Makro besin olarak tanımlanan grup ise; proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. Makro besin öğeleri enerji verirler. Ve vücudun makro besinlere mikro besinlerden daha çok ihtiyacı vardır.
Mikro besinler ise vitaminler ve minerallerdir. Mikro besin ihtiyacı makro besin öğelerini içeren gıdaların tüketilmesiyle karşılanır. Çünkü bunlar vücut tarafından üretilemez. Ve gıdalarla birlikte dışarıdan alınması gerekir.
Sağlıklı bir yaşam için insanın gereksinim duyduğu tüm besin öğeleri günlük beslenme düzeninde yer almalıdır. Bu besin öğelerini farklı gıdalardan vücuda alarak çeşitliliği arttırmış oluruz. Çünkü her gıdada bulunan besin öğeleri ve miktarları farklıdır. Şunu da hatırlatmak isterim: bazı durumlarda gıdaların besin öğelerinde kayıplar oluşur. Bu kayıplar genellikle pişirme ve depolama sırasında oluşur. Bu konuyla ilgili ayrıntılı olarak hazırladığımız yazımıza da mutlaka göz atın. Unutmayın ki sağlıklı bir yaşam için tüm besin öğelerinden maksimum miktarda yararlanmak gerekir.
[…] everyone knows, the name of which we frequently hear. It is among the macro minerals. (See: What are Macro and Micro Minerals?) It constitutes approximately 2% of our weight (approximately 1.2-1.3 kg). However, the vast […]