Bu haftaki konumuz dondurulmuş gıdalar. Dondurma işlemi en çok tercih edilen gıda muhafaza yöntemlerinden biridir. Çok eski zamanlardan beri bu yöntem kullanılır. Uzun süreli muhafaza etme eder. Dondurulmuş gıdalar bizlere kullanım kolaylığı sağlar. Ayrıca artan yemeklerimizi dondurarak gıda israfının önüne geçebiliriz. Dondurulmuş gıdalar ile ilgili olan diğer yazılarımızı aşağıdaki başlıklara tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ayrıca ilgilenenler için dondurulmuş gıdalar ile ilgili tebliğe de buradan ulaşabilirsiniz. Gelelim sizin sorularınıza, şimdiden iyi okumalar.

Dondurulmuş gıda asla bozulmaz mı?

Asla bozulmaz diye bir şey yoktur. Uygun olmayan ham madde seçimi, muhafaza koşullarının iyi olmaması, uygun koşullarda yapılmayan dondurma işlemi yine benzer şekilde çözdürme işleminin yanlış yapılması gibi sebeplere bağlı olarak bozulmalarla karşılaşabiliriz.

Dondurulmuş gıdaların vitamin değeri azalır mı?

Dondurma işlemi gıda muhafaza yöntemleri arasında gıdanın besin değerinin en çok korunduğu yöntemdir. Önemli olan ham maddenin besin değerlerinin iyi olması, uygun bir şekilde dondurulması, muhafaza edilmesi ve çözdürülmesidir.

Dondurulmuş gıdaları buzdolabında ne kadar süre saklayabiliriz?

  • Meyve ve sebzeler yaklaşık olarak 8-12 ay
  • Parça dana eti (çiğ) 12 ay, kıyma halinde ise 10 ay
  • Balık 4 ay civarı
  • Ekmek 3 ay
  • Artan yemekler 3-4 ay
  • Salam, sosis 2-3 ay

Çözdürme işlemi nasıl yapılmalı?

Bir gece önceden dondurucudan çıkarıp buzdolabı içerisinde çözdürebilirsiniz. Bu en güvenli yöntemdir. Mikrodalgada, soğuk suda çözdürme yapabilirsiniz. Dışarıda bırakılarak yapılan çözdürme işlemi güvenli değildir. Çözüldükten sonra tekrar dondurma işlemi yapılmamalıdır.

Hazır dondurulmuş gıdaların içerisinde koruyucu var mı?

Dondurma işleminde herhangi bir koruyucu kullanmaya gerek yoktur. İşlendikten sonra dondurulmuş ürünlerin içerisinde bazı katkı maddeleri görebilirsiniz. Börekler, pastalar, pizzalar gibi.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle