Gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanılan sakarinden bahsetmek istiyorum bu yazımda. Yazının içerisinde sakarin nedir, zararlı mı, sakarin kullanım alanları gibi başlıkları bulabilirsiniz. 

Sakarin Nedir?

Çok eski zamanlardan beri kullanılmakta olan sakarin yapay bir tatlandırıcıdır. Kimyasalların oksidasyonu ile elde edilmektedir. Genel formülü C7H5NO3S dir. Beyaz, kristal yapıda ve kokusuzdur.

Gıdalarda şeker yerine kullanılmaktadır. Sükroz çözeltisinden yaklaşık 300 kat daha tatlıdır. Yani gıdalara katılacak olan miktarı şekerden daha azdır. Bu durum gıdalardaki kullanımını arttırır. Genelde gıdalarda metalik ve acımsı bir tat oluşumuna neden olabileceği için başka tatlandırıcılarla birlikte karıştırılarak kullanılmaktadır.

Sakarin (E954) Kullanım Alanları

Kullanım alanlarına baktığımızda gıdalarda ve bazı kozmetik ürünlerinde (diş macunu, ağız bakım solüsyonları gibi) kullanıldığını görebiliriz. Gıdalardaki kullanımı diyet ürünlerinde daha yaygındır. Diyet içecekler, diyet reçel ve marmelat, diyet unlu mamuller, vb. Sadece diyet ürünlerinde değil gazlı-gazsız içeceklerde, reçellerde, şekerlemelerde, tatlandırıcı olarak kullanılan tabletlerde de kullanılmaktadır.

Sakarin için belirlenmiş olan E kodu E954’tür. Türk Gıda Kodeksi’ne göre farklı ürün gruplarında kullanım miktarları farklıdır.

Sakarin (E954) Zararlı Mı?

Sakarin önceki yıllarda kansere neden olduğu için gıdalarda yasaklanmış olan bir tatlandırıcıdır. Daha sonraki yıllarda yapılan çalışmalar ile FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) gibi kurumlar tarafından güvenli kabul edilmiştir. FDA tarafından belirlenen günlük alım miktarı (ADI) vücut ağırlığı başına 5 mg/kg dır.

Sakarin gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir tatlandırıcıdır. Gün içerisinde tükettiğimiz ürünlerdeki etiket bilgilerine bakarak hangilerinde kullanılıp kullanılmadığına bakabilirsiniz. Yapay bir tatlandırıcı olduğunu göz önünde bulundurarak sık tüketiminden kaçınmak gerektiğini düşünüyorum.

Kaynak:

Altuğ T., Elmacı Y., Tatlandırıcılar (Ed. Tomris ALTUĞ), Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir, 2009, s. 201-223.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle