Gıdalarda katkı maddeleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kullanımın yaygın olmasını arz-talep olarak görebiliriz. Üreticiler tüketici taleplerine göre hareket ederler. Tüketici istekleri doğrultusunda ve endüstrinin gelişmesi ile birlikte yeni üretim teknikleri ve ürün reçeteleri ortaya çıkmıştır ve çıkmaktadır.  Nasıl olduğunu bilmeden hep daha iyisini ister tüketici. Tüketicinin bu isteği ile üreticinin bunu karşılama isteği ve kar elde etme politikası doğrultusunda gıdalarda katkı maddesi kullanımı kaçınılmaz olmuştur. Eskiden beri var olan gıda katkı maddelerinden son yıllarda daha çok bahsedilmesinin ve irdelenmesinin sebebi tüketicilerin giderek bilinçlenmesidir. Ayrıca bu konuda teknolojinin gücünü de unutmamak gerekir. Gıdalarda kullanılan katkı maddeleri çeşitli başlıklar altında incelenir. Bugünkü konumuz olan ‘asitlik düzenleyiciler’ de bu başlıklardan birisidir. Asitlik düzenleyici nedir gelin birlikte bakalım.

Asitlik Düzenleyici Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse asitlik düzenleyicilerin amacı gıdanın bulunduğu ortamın ya da gıdanın asitlik-bazlık durumunu ayarlamaktır. Asitli ortamlarda bakterilerin gelişimleri ve çoğalmaları zordur. Bu durumdan yararlanarak ortamı asitli hale getirmekle istenmeyen bakterilerin gelişmesi engellenir. Ve gıdanın raf ömrü de uzatılmış olur. Ayrıca gıdaya aroma ve tat kazandırır.

Gıdalarda yaygın olarak kullanılan asitlik düzenleyiciler;

  • Gazlı-gazsız içecekler
  • Reçel ve marmelatlar
  • Şekerleme ürünleri
  • Konserveler
  • Süt ürünleri

gibi ürünlerde sıkça karşımıza çıkar. Peki asitlik düzenleyici katkı maddeleri hangileridir? Aldığınız ürünlerde etiket incelemesi yaptığınızda; asetik asit, fumarik asit, malik asit, tartarik asit, laktik asit, sitrik asit, fosforik asit gibi asitleri görebilirsiniz. Bu asitlerin birçoğu meyve ve sebzelerin içerisinde doğal olarak yer alır. Fakat ticari olarak elde edilişleri her zaman meyve-sebzeden olmayabilir. Bahsettiğim asitlerle ilgili ayrıntılı yazılarım mevcut. O yüzden burada tek tek onlardan bahsetmeyeceğim. Okumak isterseniz birkaç tanesinin linkini aşağıya bırakıyorum.

Hep söylediğim gibi önemli olan beslenme düzenimizi yeterli ve dengeli bir şekilde tutabilmektir. Neyin ne olduğunu bilip ona göre tüketelim. Sağlıcakla kalın.

Kaynak:

Altuğ T., Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir, 2009.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle