Bir İzmirli olarak zeytinyağına bayılıyorum. Sevmeyen var mıdır? Sorunun cevabını bilmiyorum ama zeytinyağını mutfağınızdan eksik etmeyin. Son zamanlarda zeytinyağı fiyat olarak çok arttı farkındayım. Bu konuya bir şey diyemiyorum maalesef.

Zeytinyağının sağlık ile olan ilişkini başka bir yazıda anlatmak istiyorum. Şimdi sizlerden gelen sorulara geçiyorum. Buradaki sorular dışında merak ettiklerinizi yorum olarak yazmayı unutmayın. İyi okumalar.

Riviera zeytinyağı nedir? Ne anlama gelir?

Zeytinyağının üretim şekline göre çeşitleri vardır. Riviera da bu çeşitlerden biridir. Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağının içine belirli oranlarda natürel yağ eklenmesi ile elde edilir. Fiyatı diğer türlere göre daha uygundur.  Daha detaylı bir anlatım için buradaki yazımı okuyabilirsiniz.

Soğuk sıkım ne ifade eder?

Soğuk sıkım üretim aşamasında kullanılan bir yöntemdir. Üretim sürecinde kullanılan suyun sıcaklığının 27 ˚C’nin altında olduğunu ifade eder. Düşük sıcaklık kullanıldığı için fenol bileşik oranı daha yüksektir. Bu yöntemle miktar olarak daha az zeytinyağı elde edilir.

Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyiz?

Gelen sorular tam olarak bu şekilde değildi. Fakat birden fazla soruya yanıt verebilmek için genel bir soru şeklinde yazmak istedim.

Zeytinyağını depolarken 3 etkene dikkat etmek gerekiyor. Sıcaklık, ışık ve hava. Tek tek bakalım ne etkileri olduğuna. Işık almayan bir yerde ve mümkünse ışık geçirmeyen kaplarda muhafaza edilmeli. Çünkü ışık oksidasyonu hızlandırır. Ve bunun sonucunda istenmeyen tat ve koku oluşabilir. Benzer şekilde hava ile temas etmesi de oksidasyonu hızlandırır. Bu yüzden zeytinyağı şişelerinin ağzı uzun süre açık kalmamalıdır. Sıcaklık olarak oda koşullarında saklayabilirsiniz. (Normalde daha düşük sıcaklıklarda saklanması daha uygundur.) Yüksek sıcaklık ortamlarında kimyasal reaksiyonlar hızlanır ve birtakım bozulmalara sebep olur. Kısacası ocağın yakınlarında bir yere koymayın derim.

Zeytinyağı nasıl elde ediliyor?

‘Nasıl Üretilir’ bölümünde bu konuyu ayrıntılı olarak yazmıştım. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

İçerisindeki polifenol miktarı neye göre değişiyor?

Bu değer kullanılan zeytinin çeşidine, zeytinin bölgesine, zeytinyağının üretim aşamaları gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.

Isıtarak mı tüketmeli yoksa çiğ olarak mı?

Zeytinyağının sağlığa olan faydaları hakkında birçok araştırma mevcut. İçerdiği doymamış yağ asidi miktarının yüksek olması ısıya karşı besin değerlerini kaybetmediğini gösteren araştırmalar var. İster ısıtarak ister çiğ olarak tüketin ama mutfaklarınızdan eksik etmeyin derim ben.

Zeytinyağından kızartma yapılır mı?

En merak edilen soru olarak bunu en sona bıraktım. Neden yapılmasın? Dikkat edilmesi gereken nokta diğer yağlarda olduğu gibi kullanılan yağın defalarca kullanılmaması gerektiği. Tekrar tekrar kullanılan yağlar da akrilamid gibi istenmeyen bileşiklerin oluşumu söz konusudur. Bu bileşikler sağlık açısından zararlıdır.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle