Dondurmayı neredeyse hepimiz severiz. Süt ve süt ürünleri, tatlandırıcılar, emülsifiyerler, stabilizatörler ve aroma maddelerinden oluşur. Peki bu ürün daha sağlıklı bir hale dönüştürülebilir mi? Yani fonksiyonel dondurma elde edebilir miyiz?

Fonksiyonel gıdalar, hastalıkların önlenmesinde ve vücudumuzun daha sağlıklı bir hale getirilmesinde etkili olan bileşenlerle zenginleştirilmiş ürünlerdir. Besin değerinin yüksek olması ve bileşiminin kolaylıkla değiştirilebilmesi gibi özelliklere sahip olması sayesinde farklı bileşenler kullanılarak dondurma fonksiyonel hale getirilebilir.

Peki Fonksiyonel Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

  • Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotik dondurma,
  • Omega-3 yağ asitlerince zenginleştirilmiş dondurma,
  • Peyniraltı suyu ile zenginleştirilmiş dondurma,
  • Diyet liflerce zenginleştirilmiş dondurma,
  • Mineral maddeler açısından zenginleştirilmiş dondurma,
  • Yağ ve şeker içeriği azaltılmış dondurma,
  • Antioksidan kapasitesi artırılmış dondurma ve
  • Diğer yöntemlerle fonksiyonel hale getirilmiş dondurmalar.

Gelin hep birlikte bazı fonksiyonel dondurma çeşitlerini inceleyelim.

Probiyotik, Prebiyotik ve Sinbiyotik Dondurma:

Probiyotik ve prebiyotikler ayrı ayrı veya birlikte kullanılarak dondurma yapılabilir. Prebiyotik ve probiyotikleri içeren ürünlerin gastrointestinal sistemi düzenleyici etkileri vardır.

Omega-3 Yağ Asitlerince Zenginleştirilmiş Dondurma:

Omega-3 yağ asitleri; kardiyovasküler rahatsızlıkları azaltmasının yanı sıra damar tıkanıklığı, migren ve alerjik astımı önleme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi sağlık açısından oldukça olumlu özelliklere sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı fonksiyonel dondurma yapımında kullanılır.

Diyet Liflerce Zenginleştirilmiş Dondurma:

Diyet lifleri kolon kanseri, obezite, diyabet gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Bu sayede fonksiyonel dondurmalar elde etmek için kullanılır.

Peyniraltı Suyu ile Zenginleştirilmiş Dondurma:

Peyniraltı suyu, peynir yapımı esnasında oluşan ve zengin besin içeriğine sahip bir süt yan ürünüdür. Bileşiminde laktoz, serum proteinleri, yağ, mineral maddeler ve suda çözünen vitaminler bulunur. Antibakteriyel, antioksidan, antikarsinojik, hipokolesterolemik ve antiviral özelliklere sahiptir. Bu özellikler sayesinde dondurma üretiminde kullanılabilir.

Mineral Maddeler Açısından Zenginleştirilmiş Dondurma:

Mineral maddeler; kemik ve diş yapısının temelini oluşturma, ozmotik basıncın ve pH değerinin ayarlanması, antioksidan etki gibi fonksiyonel özelliklere sahiptir. Bu sebeple mineral maddeler kullanılarak dondurma yapılabilir.

Yağ ve Şeker İçeriği Azaltılmış Dondurma:

Dondurma, yüksek miktarda yağ ve şeker içeriğine sahip olmasından dolayı sağlık açısından olumsuz özelliklere sahiptir. Bu sebeple yağ ve şeker içeriği azaltılarak dondurma daha sağlıklı hale getirilebilir.

KAYNAKLAR

  1. Türkmen N, Gürsoy A. Fonksiyonel Dondurma. Akademik Gıda 2017; 15(4): 386-395.
  2. Arslaner A, Salik MA. Fonksiyonel Dondurma Teknolojisi. Akademik Gıda 2020; 18(2): 180-189.

Yazar Hakkında

Medine KARAAYTU

Merhabalar, ben Medine Karaaytu. 1999 Kartal/ İstanbul doğumluyum. Ankara Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Kocaeli’nde yaşıyorum. Kendimi geliştirmeyi, kitap okumayı ve araştırma yapmayı çok severim.İnsanların gıda farkındalığını arttırmak ve daha bilinçli bir toplum hedefi doğrultusunda çalışmalarımı sizinle paylaşmak isterim.

Tüm İçerikleri Görüntüle