Sıra geldi baharatlardan karabiberden bahsetmeye. Karabiber dünyada en yaygın kullanılan baharatlardan biridir. Kendine has keskin bir tadı ve kokusu vardır. Lezzeti yakıcıdır. Bizimde sofralarımızdan, yemeklerimizden eksik etmediğimiz karabiberi daha yakından tanıyalım.

Karabiber daha çok Hindistan’da yetişir. Piper nigrum L. Türündeki bitkinin meyvesinden elde edilir. Meyve olgunlaşmadan toplanıp kurutulur. Taze veya öğütülmüş olarak da tüketilir. Karabiber bileşiminde A, B1, B2, B3, B6, B9, e ve K vitaminlerini bulundurur. Ayrıca çinko, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum gibi mineralleri de içerir. İçeriğinde bulunan uçucu yağ oranı %1’in üzerindedir. Uçucu yağında pipen, limonen, piperin gibi bileşikler bulunur. Piperin, karabibere tat veren temel tat maddelerinden biridir. İçerdiği fitokimyasallar nedeniyle antioksidan özelliğe sahiptir. Ayrıca yapılan çalışmalar karabiberin iştah açtığını, hazmı kolaylaştırdığını, cilt bakımına iyi geldiğini gösterir.

Baharatların hemen hemen hepsinde olduğu gibi karabiberde de aflatoksin riskine karşı dikkat etmek gerekir. Uygun kurutulmayan ve depolanmayan ürünlerde bu sorunla karşılaşmak kaçınılmazdır. Tane olarak alıp kullanılacağı zaman öğütülmesi tavsiye edilir.

 

Kaynak1: Birer S., Yiyeceklerimizin İçinde Kullandığımız Baharatlar ve Özellikleri, Gıda, 1986, 11(5): 47-54.

Kaynak2: Toker C., Karabiber, http://www.dunyagida.com.tr/kose-yazisi/karabiber/6326, 21 Mart 2017, Erişim Tarihi: 19.12.2019.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle