Bu yazımda sizlere Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan tarhanadan bahsetmek istiyorum. tarhana sevilerek tüketilen geleneksel bir üründür.

Tarhana standardına göre; buğday unu, kırması, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve tat, koku verici sağlığa zararsız bitkisel maddelerin karıştırılıp yoğrulduktan sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen ürün olarak tanımlanır. Tarhananın içerisine katılanlar yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Çeşitliliği bol olan bir üründür.

Fermantasyonla elde edilir. Besin değeri yüksek ve sindirilme özelliği iyidir. Protein oranı yüksektir. Kalsiyum ve B grubu vitaminleri yönünden zengindir. Besin değeri, içerisindeki malzemelere ve oranlarına göre değişkenlik göstermektedir.

 

Kaynak1: Coşkun F., Tarhana ve Beslenme Yönünden Önemi, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi, 2003, Sayı 3, s.46-49.

Kaynak2: Coşkun F., Tarhananın Tarihi ve Türkiye’de Tarhana Çeşitleri, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 9, No: 3, 2014, s.(69-79).

Kaynak3: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle