Son zamanlarda popüler olan matcha çayından bahsetmek istiyorum sizlere bu yazımda. Nedir? Nasıl elde edilir? Faydaları nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.

Genelde yeşil çayın öğütülmüş hali olarak tanımlanır. Aynı gibi görülse de üretimleri ve bileşimleri oldukça farklıdır. Camellia sinensis bitkisinden elde edilir. Çay bitkisi hasat edilmeden 20-30 gün önceden üzeri örtülür. Bu işlem ile güneş ışığı görmez bitki. Bu sayede daha koyu yeşil bir renk oluşur. Aynı zamanda klorofil ve aminoasit içeriği de artar. Hasat zamanında çay yaprakları toplanır. Sap ve damar kısımları çıkarıldıktan sonra kalan kısım öğütülür. Öğütülerek elde edilen toz matcha olarak adlandırılır.

Polifenoller, kateşinler, klorofil açısından zengindir. L-teanin adı verilen aminoasit miktarı yüksektir (Yeşil çaya göre yaklaşık 5 kat daha fazladır.). Bu aminoasit beyinde alfa dalgalarını arttırır. Bu sayede hafıza ve konsantrasyon üzerinde etki sağlar. A, B, C, D, E, K vitaminlerini ve kalsiyum, selenyum, çinko gibi mineralleri de içerir.

Faydalarına baktığımızda;

  • Antioksidan aktivitesi yüksektir. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutar.
  • Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
  • Konsantrasyon artışı sağlamada etkilidir.
  • Vücudu rahatlatır.
  • Yeşil çaydan daha fazla kafein içerir. Fakat kafeinin emilimi yavaştır.

 

 

Kaynak: Ercan A., Doğal Süper Gıdalar, hayykitap, Kasım,2018.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle