Birçok alanda kullandığımız sirkenin özelliklerine bakalım bu yazımızda. Herkesin evinde olan bir gıdadır. Kimi kendi yapar kimi hazır alır. Ama mutlaka evinde bulundurur.

Sirke, karbonhidrat içeren ham maddelerden maya ve asetik asit bakterileri tarafından üretilen bir üründür Ham madde olarak meyve, tahıl ve şeker miktarı yüksek olan gıdalar kullanılabileceği gibi şarap, bira gibi alkollü içecekler de kullanılabilir. Birçok çeşidi bulunur. Elma, beyaz sirke, üzüm, balsamik,.. vb.

Çok eski zamanlardan beri sağlık için kullanılmaktadır. Birçok faydası vardır. Araştırmalarda aşağıdaki etkileri gözlenmiştir:

  • Antidiyabetik etki
  • Antimikrobiyal etki
  • Antikanserojenik etki
  • Kalp sağlığına etki

Sirkenin sağladığı fayda içerdiği biyoaktif bileşenler ile alakalıdır. Organik asitler, aminoasitler, fenolik bileşikler, melanoidinler gibi bileşenler.

Gıdalarda aroma verici, koruyucu olarak kullanılır. Mayonez, salamura, hardal gibi gıdaların hazırlanmasında da kullanılır. İlaç sektöründe kullanılır.

Mide rahatsızlığı olan kişiler sirke tüketirken dikkat etmelidir.

 

Kaynak1: Şengün İ, Kılıç G., Farklı Sirke Çeşitlerinin Mikroflorası, Biyoaktif Bileşenleri ve Sağlık Üzerine Etkileri, Akademik Gıda, 2019, 17(1):89-101.

Kaynak2: Gökırmaklı Ç., Budak H., Güzelseydim Z., Sirkenin Sağlık Üzerine Etkileri, Gıda, 2019, 44(6):1042-1058.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle