Poğaça, kurabiye, böreklerimizin vazgeçilmezi en sevdiğimiz simitin üzerini süsleyen susamı birde yakından inceleyelim istedim.

Susam, tohumlarında ağırlığının yarısında fazla ( % 50-60 ) yağ bulunduran bir yağ bitkisidir. Susam bilinen ilk yağ bitkilerinden birisidir. Susam bütün yağlı tohumlardan daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Susamdaki yağ oranı susamın çeşidine göre farklılık göstermektedir.

Susam yağı, ham susamdan elde edilen yağ açık sarı, kavrulmuş susamdan elde edilen yağ biraz daha koyu renklidir ve daha belirgin bir tada sahiptir. Besin içeriğinin kalitesi, güzel tat ve kokusu ile değerli bir yağ olarak kabul edilir.

Faydaları Nelerdir;

  • Yüksek protein içeriğine sahiptir.
  • Vitamin ve mineral deposudur. Yüksek E vitamini aktivitesine sahiptir.
  • Yaşlılığa bağlı olarak meydana gelen kanser ve kalp rahatsızlıklarını önleyebilir.
  • Susam yağı kolon kanserini önleyebileceği ve kan basıncını düşürdüğü belirtilmiştir.
  • Kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
  • Kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.

KAYNAKÇA :  ALPEREN H. , Haziran 2013.  Türkiye’nin  Farklı Yetiştirilme Bölgelerinden Toplanan Yerel Susam Çeşitlerinin Aynı Ekolojik Şartlarda Yetiştirilerek Besin İçeriğinin Belirlenmesi , Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı,  Erciyes Üniversitesi  Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi , Kayseri

Yazar Hakkında

Yağmur AYÇİÇEK

Merhabalar, ben Yağmur Ayçiçek. 1995 Fatih/İSTANBUL doğumluyum. 2018 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü mezunuyum. İstanbul'da yaşıyorum. İdea Proje Danışmanlık firmasında kalite yöneticisiyim. Aynı zamanda kendimi geliştirmeyi seviyorum eğitimlere gidip sertifikalarımı alıyorum, gönüllü olduğum kanser savaşçıları derneğinin etkinliklerine katılıyorum. Daha bilinçli bir toplumumuz olsun diye doğru kaynaklardan araştırma yaparak yazdığım yazıları sizinle paylaşmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle