Günümüzde en yaygın yetiştirilen bitkilerden biri olan mısır, birçok çeşidiyle severek tükettiğimiz gıda ürünlerinden birisidir. Mısır bitkisinin tohumlarından elde edilen mısır yağı ise zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ile birlikte sıklıkla tüketilen bitkisel yağ çeşitlerindendir. Bu yazımda ise mısır yağının faydaları ve zararları hakkında detaylı bir bilgilendirme yapmak istedim. O zaman mısır yağının tanımıyla yazımıza başlayalım.

Mısır Yağı Nedir?

Mısır yağı, mısırın sadece embriyosundan yaş ve kuru öğütme yöntemiyle elde edilen bir üründür. Çıkarma, çözücü ekstraksiyon veya ikisinin kombinasyonu uygulanarak üretilmektedir. Mısırın üretiminin çok yaygın olması sebebiyle ucuz yağlar içerisinde yer alırken mısırın embriyosundan üretilmesi sebebiyle de soya ve pamuk yağlara göre pahalı olabilmektedir.

Mısır Yağının İçeriğinde Ne Bulunur?

Mısır yağı eldesi için gerekli olan mısır embriyosu %12 oranında protein ve %17 oranında yağ içeriğine sahiptir. Rafine edilmiş bir mısır yağının yaklaşık %98’ini ise trigliseritler oluşturur. Yağ asitleri bakımından %19-49 arasında oleik asit, %34-62 arasında linoleik asit, %11,1 palmitik ve %2,0 stearik asit bulunmaktadır. Ham mısır yağı ise diğer bitkisel yağlara göre daha yüksek oranda fosfatidler, steroller ve serbest yağ asitleri içerir. Mısır yağının içerisinde bulunan bir diğer önemli bileşen ise tokoferollerdir. Mısır yağının sağlık açısından hem olumlu hem de olumsuz yanları bulunmaktadır. Şimdi bu durumlar nelermiş onları inceleyelim.

Mısır Yağının Faydaları

  • Hem tekli doymamış hem de çoklu doymamış yağ asitlerini içermesi sebebiyle kolesterolü kontrol etmede yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda kan basıncını düşürür.
  • İçerisinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 sayesinde enflamasyonu azaltır.
  • Flavanoidler ve lutein gibi antioksidan içeriği sebebiyle görme sağlığını korur. Oluşabilecek kataraktı engeller.
  • Mısır yağında bulunan bazı bileşikler alerjik reaksiyonu azaltmaktadır.
  • Oksidatif stresi azaltmada etkilidir.
  • Kronik hastalıkları önler.
  • Cildin genç görülmesini sağlar.

Mısır Yağının Zararları

Görülen olumsuz etkenler genellikle rafine edilmiş ve organik olmayan mısır yağlarının tüketilmesiyle meydana gelmektedir. Bu tür yağların tüketimiyle kardiyovasküler rahatsızlıklar, mide problemleri, kilo artışı ve kanser riskinin artma olasılığı olabileceği belirtilmiştir. Aşırı tüketilmesiyle de kolesterolü arttırmaktadır. Aynı zamanda toksisitesi yüksek bir mısır yağı tüketiyorsanız böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına davetiye çıkarıyor olabilirsiniz. Bu sebeple mısır yağı tüketmek istiyorsanız -aşırıya kaçmadan- almış olduğunuz mısır yağının rafine edilmemiş ve organik olmasına dikkat etmelisiniz.

Kaynakça

www.organicfacts.net

İnanç AL, 2022. Piyasada Satışa Sunulan Ayçiçeği Yağı, Mısır Yağı ve Riviera Zeytinyağlarının Saflık Kriterlerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1): 239-251.

Öz A., Kapar H., 2007. Mısırın Yağ İçeriği ve Yağ Sanayi Açısından Önemi. 1.Ulusal Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Biyodizel Sempozyumu.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle